Jocurile video pot fi extrem de periculoase pentru copii. Pe lângă faptul că jocurile pe computer creează dependență, în cazul celor online există şi chat. Roblox este un joc prin care utilizatorii pot crea diverse jocuri la care să ia parte alte persoane. Cum nu există limită de vârstă, mulți infractori aleg aceste jocuri pentru activități ilegale, cum ar fi cele legate de sex în care sunt implicați minori.   

Specialiştii spun că minorii pot cădea uşor în capcană.

„Există un real pericol ca aceşti micuți să cadă pradă traficului de copii şi pedofiliei. Copiii pot fi şi uşor intimidați, agresați şi chiar şantajaţi de aceşti infractori”, a explicat psihologul Maria Teherciu.   

Pentru mulți părinți devine o provocare să-i facă pe copii să stea departe de telefon, laptop sau tabletă.

„Ca soluții, recomand antrenarea copiilor în activități recreative ce presupun mişcarea în aer liber, în special activități de grup ce evită mediul online. Şi, dezvoltarea copilului se va face, astfel, pe toate ariile sale de dezvoltare, respectiv psihomotricitate, atenție, memorie, relaționare socială sau capacitate de analiză şi sinteză a informației”, a mai precizat Maria Teherciu.   

Polițiştii au câteva sfaturi pentru părinți

”Să-şi încurajeze copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă, inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarități, amenințări sau injurii. Copilul trebuie învățat ce înseamnă autoprotecția pe Internet. Dacă un site îi solicită date de identitate pentru personalizarea conținutului, acel site trebuie evitat”, spun oamenii legii.   

Părinții şi bunicii cunosc, în general, pericolele din mediul online şi încearcă să-i protejeze pe micuți.

„Nepoții mei sunt foarte bine protejați, părinții au grijă întotdeauna pe ce site-uri se uită, le-au blocat câteva canale”, spune o bunică însoțită de nepotul care ieşise de la şcoală.   

„Cât mai puțin în fața ecranelor, în primul rând. Băiețelul meu nu prea are acces la ecrane, mai bine spus are un timp limitat în care poate folosi telefon, laptop sau altele. În general, doar la trenuri ne uităm, pentru că e foarte pasionat de trenuri şi, atunci, la tot ce ține de trenuri ne uităm”, spune o mămică.    

„N-o prea lăsăm! Are de învățat, face germană, face şi în particular şi nu prea are timp să se uite pe calculator, doar când face şcoală online. În rest, telefonul n-are voie, de fapt, a-nțeles că nu e bine”, spune o altă bunică, însoțită de nepoțică.

Orice situație de abuz împotriva minorilor, petrecută în mediul online, trebuie sesizată poliției.