Începem cu dărâmarea unui mit: apa cu care speli hainele, oricât de fierbinte ar fi, nu ucide microorganismele dăunătoare. Nici detergentul tău de rufe obișnuit nu o face! Singurul care poate avea un merit în distrugerea virusurilor și bacteriilor este uscătorul. De asemenea, specialiștii sunt de părere că și atârnarea hainelor afară, în bătaia directă a razelor de soare, are proprietăți antibacteriene extraordinare.
Dezinfectarea hainelor este un obicei despre care mulți specialiști sunt de părere că îți va ține sănătatea la adăpost. Specialiștii spun că dezinfectarea este foarte necesară, mai ales dacă ai copii mici sau dacă trăiești în casă cu un om bolnav.
Conform experților, gestul de a spăla la comun hainele întregii familii alături de cele ale unei persoane care suferă de o infecție virală sau bacteriană va conduce la împrăștierea a 90% dintre microorganismele dăunătoare și pe restul hainelor. Astfel, dacă în casa ta trăiește cineva care suferă de infecții ale pielii sau ale aparatului respirator, de gripă, răceală sau de gastroenterită, posibilitatea ca și tu să te molipsești prin intermediul hainelor curate este extrem de ridicată.
Soluția nu e nici să speli separat hainele celui bolnav, deoarece, conform experților, virusurile și bacteriile vor rezista în mod excepțional în mașina de spălat și de aici mai departe își vor găsi următoarea victimă.
Este însă dezinfectarea hainelor necesară dacă membrii casei tale nu sunt bolnavi și nici nu ai copii mici? Specialiștii nu cred că e cazul. Dimpotrivă, a te feri constant de orice urmă de bacterii și de virusuri îți va slăbi sistemul imunitar și te va predispune la boli.
Cum dezinfectezi corect hainele?
Cea mai comună metodă de dezinfectare a hainelor este cea cu înălbitor. Fie că îl folosești la ciclul de spălare, direct în mașină, fie la înmuiere.
Asigură-te că hainele sunt deja spălate când le pui în înălbitor. Lasă-le la înmuiat pentru 15 minute sau până la 30 de minute dacă speli articolele vestimentare ale unui om bolnav sau scutece. Nu aștepta însă mai mult de 45 de minute!
Clătește apoi hainele cu apă fierbinte și pune-le iar la spălat, în mașină, pentru a îndepărta în întregime înălbitorul.
Există și o soluție naturistă
În cazul în care ești adepta remediilor naturiste, uită de înălbitor și adaugă în compartimentul pentru detergent câteva picături de ulei din arbore de ceai sau de ulei esențial de lavandă atunci când speli. Acestea au proprietăți antifungice, antibacteriene și antimicrobiene excelente. Folosește ciclul de spălare obișnuit și bucură-te de haine curate, dezinfectate și parfumate în mod natural.