"Acoperirea gurii și a nasului cu măști este o practică cu risc scăzut care nu poate decât să ajute la reducerea răspândirii acestei boli teribile. Dacă toată lumea poartă o mască, indivizii se protejează reciproc, reducând transmisia intercomunitară", spune Hector Chapa, profesor la Colegiul de Medicină din cadrul Universității A&M din Texas.
Potrivit specialiștilor, care sunt conștienți că numărul măștilor este deficitar, există metode de dezinfectare și refolosire.
Ei susțin că virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii. Astfel, dacă punem masca într-o pungă de hârtie și o folosim după cele patru zile de "repaus", virusul va dispărea.
De asemenea, masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute la 100 de grade. Acest proces va reduce doar 1% din eficiența ei.
Medicii avertizează că alcoolul și clorul distrug materialul măștilor chirurgicale, lărgindu-le fibrele.
În ceea ce privește măștile din material textil, și acestea pot fi fierte, lăsate la uscat și apoi călcate cu fierul de calcat la o temperatură înaltă.
"Atenție! Măștile nu sunt scuturi de protecție absolută. Chiar și când le purtăm, e important să ținem cont de distanțarea socială și apoi de regulile de igienă impuse de OMS", a încheiat Hector Chapa, profesor asistent clinic și director de educație interprofesională la Colegiul de Medicină din cadrul Universității A&M din Texas.