Abia ce a venit pe lume și deja căutăm cu febrilitate pe chipul micuțului semnele care ne vor face să declarăm cu mândrie: „Cu mine seamănă”. Sau să ne întrebăm cu o (mică) doză de spaimă: „Oare o să rămână cu nasul ăsta mare toată viața?” sau „Cine o fi avut părul creț la noi în familie? Parcă bunicul atunci când era mic?”. Află în continuare câte ceva despre capriciile geneticii:

Loteria genetică ne rezervă însă surprize nenumărate: să câștigăm la „6 din 49 este mult mai probabil decât să obținem cu exactitate profilul viitorului nostru copil (fie și doar cel fizic, ca să nu mai vorbim de personalitate).

Exista atât de multe combinații posibile, încât un singur cuplu poate da naștere la 70 miliarde de copii diferiți. Asta, pentru că fiecare celulă din organismul uman are 80.000 de gene distincte. În principiu, jumătate dintre acestea sunt date de tată, iar jumătate – de mamă.

Totuși, de ce fiul sau fiica unei perechi nu seamănă mai niciodată exact jumătate cu tatăl și pe jumătate cu mama? În special, din cauza că există gene „dominante” și gene „recesive”, primele fiind mai puternice decât altele și având mai multe șanse să se manifeste în mod evident.

Pe de altă parte, genele recesive se pot manifesta peste generații – ele au fost prezente la unul dintre părinți, dar în formă latentă: iată de ce copilul poate semăna foarte bine cu bunicul sau cu mătușa sa.

Inteligența se moștenește?

Fără îndoială, dar, dacă nu e stimulată din copilărie, se poate pierde o mare parte din talentul nativ al copilului.

Foarte importante pentru IQ-ul de la maturitate sunt răbdarea, capacitatea de a învăța și de a fi pasionat de un lucru, iar asta se obține numai prin antrenament și prin atenția continuă a părinților la educația intelectuală a celui mic.

Încă de dinainte de a-și dezvolta limbajul, cel mic trebuie stimulat să găsească plăcere în jocurile logice, de construit, de colorat și în poveștile citite seara.

Și dacă părinții sunt grași?

Este foarte posibil ca și copilul să aibă o predispoziție genetică, mai ales dacă ambii părinții au probleme cu greutatea. Atenție la dieta copilului și obișnuiți-l de mic să fie activ, respectiv să facă sport.

Ce șanse sunt să…

Atât timp cât combinațiile posibile de gene sunt aproape infinite, pare o utopie să ghicești dinainte trăsăturile fizice pe care le va avea copilul tău.

Dar, pe de altă parte, e cert că măcar unele dintre trăsăturile celor mici vor fi moștenite de la părinți, chiar dacă există riscul ca alte trăsături să „sară” două sau trei generații. Deși părintele are acele gene în organism, acestea nu s-au manifestat la el însuși.

În plus, unele gene pot avea o amprentă mai puternică decât altele, crescând astfel șansele de a fi moștenite de copil.

Mi-aș dori să fie mai înalt…

Știai că există diferite formule pentru a-ți face o idee despre înălțimea pe care o va avea copilul? Se ia în considerare faptul că 80% din înălțime este determinată de combinația de gene moștenite de la mamă și tată, iar 20% țin de mediul ambiant în care crește copilul, de alimentație etc.

Rezultatul se află luând în calcul aceste variabile, plus marja de eroare, de maximum 8 cm, posibilă (respectiv, dacă rezultatul tău este 180 cm, este posibil ca băiatul sau fata să aibă la maturitate minimum 172 cm și maximum 188 cm).

Copilul va avea Rh negativ dacă ambii părinți îl au negativ. Este posibil ca, din doi părinți cu Rh pozitiv să se nască un copil cu Rh negativ.