Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, numit și Pintilie Călătorul. În popor se mai spune că din această zi, vara începe, treptat, să cedeze locul toamnei. Astăzi, în bisericile din țară sunt oficiate slujbe de pomenire.

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 9 august, acest sfânt este adesea numit "doctor fără de arginți", arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. 

Primul său nume a fost "Pantoleon", adică "cel în toate puternic ca un leu". A terminat cu succes Școala de Medicină la Nicomidia.

Sfântul Pantelimon vindecă trupul și sufletul Minunile lui din timpul vieții au făcut înconjurul lumii, reuşind să-şi aducă până și tatăl păgân pe calea credinței. Când tatăl lui s-a stins, și-a împărțit averea săracilor şi a muncit în numele credinței, de unde şi numele primit de „doctor fără de arginți”. Şi-a găsit sfârşitul decapitat, la ordinul împăratului, moaştele sale sfinte sălăşluind azi în biserici din întreaga lume, fiind patronul spiritual al lumii medicale și tămăduitorul suferinzilor.

În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii. În ziua de Sf. Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor.

În Republica Moldova 323 de persoane poartă prenumele Pantelimon.