În ultimii zece ani, părinții s-au bazat, pentru copiii lor, atât pe nume deja populare, cât și pe altele mai noi, legate, de pildă, de anumite celebrități, de personaje din filme de animație sau pur și simplu de faptul că acestea au rezonanța legată de țările în care ei au trăit pentru o anumită perioadă.

Printre cele mai frecvente nume de fetițe din ultima decadă se numără:

Daria
Acest nume are origini foarte diferite (greacă, persană, latină, slavă etc.) și cu siguranță că l-ai auzit foarte des în ultimii ani. În privința semnificației sale, Daria trimite cu gândul la bunăstare, dar și la bunătate.

Antonia
Este un nume des întâlnit și în alte zone ale lumii, dar cu precădere la populațiile de origine latină. În America, are semnificația de „neprețuită”. Așa că ia în calcul și acest sens dacă ți-ai dori pentru fetița ta acest nume!

Sara/Sarah
Cu siguranță că este un nume inspirat pentru o fetiță, întrucât are următoarele semnificații: „prințesă, nobilă, doamnă”.

Maya
Originea îndepărtată a acestui nume este indiană, dar treptat a devenit tot mai popular și în alte culturi (latină, anglo-saxonă), inclusiv la noi. Este imposibil să nu-l fi auzit de mai multe ori în ultimul an!

Alessia
Nume cu sonoritate latină, a devenit din ce în ce mai îndrăgit de părinți, indiferent dacă aceștia au trăit sau nu o anumită perioadă în Italia. În funcție de preferințe, este des folosită și varianta „Alexia”.

Ilinca
Numele acesta este dovada clară a faptului că părinții milenari nu au uitat să le dea copiilor lor și nume cu origini românești.

Mara
La origini, acest nume provine din aramaică și înseamnă „profet, învățător”. Ulterior, a fost preluat și în alte culturi. De exemplu, în limba maghiară este varianta pentru „Maria”.

Sofia
Când auzi pentru prima dată acest nume, este imposibil să nu te gândești la personajul din filmele de animație cu prințesa Sofia. Dar cu siguranță că te va atrage și semnificația sa, care înseamnă „înțelepciune”.

Teodora
Având origini în greaca veche, este un nume care a intrat rapid în onomastica de la mai multe popoare europene. Semnificația sa este „purtătoare de Dumnezeu”.

Anastasia
Și acest nume demonstrează că milenarii apreciază și numele cu semnificații profunde. Astfel, în limba greacă „Anastasia” înseamnă „nemuritor”.

Iată cele mai apreciate nume de băieți:

Luca
Numele de inspirație religioasă sunt apreciate de părinți în ultimii ani, așa că nici acesta nu face excepție. Nu numai că Luca este numele unuia dintre cei 4 Apostoli, dar înseamnă și „a lumina ziua, cel aducător de lumină”.

David
În ebraică, numele este tradus prin „iubit” sau chiar prin „cel iubit de Dumnezeu”. Este un nume apreciat și în alte culturi, nu numai la noi (de exemplu, și în cea latino-americană sau anglo-saxonă).

Andrei
Face parte dintre cele mai iubite nume românești, fiind legat în principal de sfântul cu acest nume.

Rareș
Se spune că în mai multe limbi, printre care și araba veche, Rareș înseamnă „Dumnezeu”. Sociologii spun că are o rezonanță puternic masculină.

Mario
Este un nume foarte des folosit și, desigur, nu este complicat să-i sesizezi sonoritatea latină.

Petru
Numele acesta trimite, pe de o parte, la semnificațiile biblice (Sfântul Petru) și, pe de altă parte, la diferiți domnitori români, precum Petru Rareș.

Mihnea
Etimologia sa face trimitere la: dinamism, îndrăzneală, curiozitate, independență. Este un nume românesc tot mai iubit în ultima perioadă!

Ianis
În limba ebraică, „Ianis” are semnificația de „Darul/harul lui Dumnezeu”. Cu siguranță că l-ai auzit de mai multe ori recent!

Eric
Numele are origini străvechi, având o semnificație atractivă: „eternul conducător”.

Sebastian
Și acest nume are origini îndepărtate, însemnând, printre altele, „venerabil”. Nu este popular doar la noi, ci și în alte culturi latine sau chiar anglo-saxone, pronunția fiind cea care diferă.