După o perioadă în care ai investit timp, sentimente și ai împărtășit momente frumoase cu partenerul, este firesc ca despărțirea să doară. Creierul se adaptează foarte ușor la legăturile pe care le creezi cu ceilalți, iar, dacă vine momentul renunțării la relație, deși ești afectat, trebuie să faci lucrurile corect.

Sfaturi: ce să nu faci când vrei să te desparți de persoana iubită

Creierul se obișnuiește repede cu un set de comportamente și stări care, la o separare, se schimbă brusc. Investim mai mult decât am crede în susținerea unei relații, suportând toate schimbările și intensitatea trăirilor zilnice, astfel că, atunci când se produce despărțirea, creierul este afectat. Senzațiile pozitive pe care le-am construit dispar din senin, ceea ce e dur pentru un organ atât de precis, care nu lucrează cu dubii și modificări peste noapte.

Studiile au arătat că o despărțire activează aceleași regiuni ale creierului care declanșează bolile fizice, în urma unui șoc psihic puternic. Din moment ce creierul controlează corpul, activarea acestor sisteme poate declanșa o serie de efecte, cum ar fi eliberarea hormonilor de stres, lucru care afectează inima, sistemul digestiv și chiar sistemul imunitar. Astfel vine în prim plan depresia, lipsa poftei de mâncare și senzația de slăbiciune în corp.

Evită metoda

Cât despre momentul dificil, este greu să faci lucrurile corect, oricât le-ai calcula. Pentru a trece peste o despărțire cu sufletul împăcat, unii oameni au nevoie de o concluzie clară despre ce li se întâmplă, așa că o despărțire față în față e preferabilă uneia prin mesaj sau email.

O separare printr-o astfel de metodă îi poate aduce partenerului multe întrebări fără răspuns. Așadar, încearcă să eviți această metodă pentru că este foarte dureros pentru cel părăsit, chiar dacă ți se pare mai greu să înfrunți lucrurile în persoană