În Evul Mediu îndrăgostiţii se felicitau prin cuvinte sau cântece. Felicitările scrise de Sf. Valentin, au apărut relativ recent mai exact în secolul al 15-lea. Cea mai "veche " felicitare datează din 1415. Acesta a fost scrisă de Charles, Ducele de Orleans, și era destinată soției lui.
Acum scrisoarea de dragoste a Ducelui, este expusă la British Museum. Aceasta este o bucăţică de hârtie cu câteva cuvinte mâzgălite înşirate. Dar aspectul ei neglijent nu este deloc surprinzător, având în vedere că Ducele a scris-o pe când era închis în Turn. Important în această scrisoare nu este ambalajul, ci iubirea pentru soţia sa, pe care deținutul a transpus-o pe hârtie.
Ingeniozitate în crearea scrisorelelor de Sfântul Valentin nu cunoaste limite. Mai târziu, felicitări de hârtie erau pictate cu mâna sau prin intermediul unei matriţe speciale cu diferite culori, sau erau frumos tăiate asemenei dantelei. Oamenii angajau oameni speciali care dețineau artă grafică, pentru a le scrie un text frumos pentru o scrisoare de dragoste.
Apropo de text: cu câteva secole în urmă, poieziile de iubire erau la mare căutare. Iar cei care nu puteau alcătui poiezii de dragoste, și nu-și putea exprima sentimentele grațios era nevoit să le preia din cărți speciale.
Prima astfel de carte a fost publicată în 1797 și a fost numit "Ghidul tânărului despre cum se scrie o felicitare de Sf. Valentin".
Între timp aceste felicitări au devenit atât de populare încât au devenit treptat afaceri, care au pus bazele unei adevărate industrii: în secolul al 19-lea a fost lansată prima producţie fabricată de astfel de felicitări.
Primele felicitări au fost alb-negru. Acum, fiecare dintre noi îşi poate alege pentru orice fel de felicitare după propriul gust și portofel.
Anual, în lume sunt vândute aproape un miliard de scrisori de dragoste fabricate. Potrivit Asociatiei Americane de felicitări , Ziua Îndrăgostiților este a treia cea mai popular sărbătoare după Crăciun și Anul Nou.
Se spune că o felicitare de Sf. Valentin nu se dă din mână în mână. De obicei, scrisorile de dragoste se lasă fără știrea destinatarului. Această tradiție a devenit o binecuvântare pentru persoanele timide, care nu îndrăznesc să-și mărturisească deschis dragostea.
În plus, aceste felicitări nu trebuiesc semnate. În general, se fac toate eforturile pentru a se asigura că expeditorul va rămâne neidentificat.
Se crede că inima ar trebui să-ţi şoptească cine ţi-a trimis o scrisoare de dragoste. Cu toate acestea, de multe ori inima nu vreau să sugerez nimic. De aceea, după 14 februarie agențiile de detectivi particulari din multe țări occidentale sunt inundate cu cereri pentru a stabili identitatea expeditorilor.
Proprietarii acestor companii aşteaptă mereu cu nerăbdare Ziua Îndrăgostiților în speranța creşterii bugetului.