Se spune că străbunii știau de ce luna mai este nu tocmai potrivită sau norocoasă pentru organizarea nunților, dar în aceste vremuri moderne puțini mai sunt cei care aleg să dea crezare superstițiilor. Nu este strict superstiția noastră, o cunoaște tot mapamondul. Și dacă la noi este legată de faptul că luna mai nu se termină în -ie, (și august beneficiază de aceeași superstiție) în lumea largă se spune că a cincea lună din an este nefastă tinerilor însurăței.
”Căsătorește-te în mai și vei regreta toată viața”, spune un proverb irlandez. Sau ”Precum se scutură florile în mai așa se vor scutura și petalele iubirii tale”, mai spun rușii.
De ce să nu te căsătorești în luna mai?
Pentru că, se spune, căsătoria nu va dura, iar unul dintre miri va avea parte de o nouă căsătorie. Ceea ce face din această frumoasă lună de primăvară una de speriat, de ostracizat, o adevărată ghinionistă pentru cupluri.
Cât de mult trebuie să credem în această superstiție?
Ei bine, asta ține de fiecare în parte. Biserica și preoții spun că din punct de vedere canonic, bisericesc, nu există nicio restricție. Nu se fac nunți în zilele de post și la praznicele împărătești. Biserica ortodoxă nu oficializează nunți în zilele de 14 septembrie (Ziua Crucii) și 29 august (Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul), în săptămâna albă (7 zile înainte de postul Paștelui), în Săptămâna Luminată (între Paști și Duminica Tomii) și de Rusalii.
În luna mai dragostea este greu încercată
Dacă ar fi să dăm crezare vorbelor din bătrâni luna mai este nefastă pentru nunți. Pentru că este luna în care spiritele pământului ies la suprafață și hălăduiesc printre oameni. Ielele cântă și dansează pe pământ timp de cinci săptămâni după Paște, iar cei care le aud cel mai bine sunt… bărbații, care se vor lăsa fermecați, aiuriți, rătăciți. Superstițiile păgâne spun că flăcăii căsătoriți în mai vor alerga după zâne toată viața. Iată o posibilă explicație pentru care miresele moderne nu vor să riște să-și unească destinele cu alesul inimii în luna a cincea din an.