N-o să-ți vină să crezi ce sfaturi primesc unele mame! În momentul în care ai un copil, ajungi să descoperi că oricine, de la bunici grijulii și până la vânzătoarea de la magazinul din colț, oferă sfaturi despre cum ar trebui să îl crești și să-l educi, indiferent dacă le-ai cerut sau nu părerea. Sigur, toate sunt bine intenționate și o parte dintre povețe chiar s-ar putea dovedi folositoare, însă, de multe uneori, sunt pur și simplu stupide.
„Nu îl ține prea mult în brațe”
Unor mămici li se spune că, dacă își îmbrățișează bebelușii prea mult, înseamnă că-i alintă și acest lucru ar reprezenta o problemă mai târziu… Este un zvon destul de răspândit, deși e foarte departe de adevăr! Legătura dintre mamă și copilul ei este extrem de importantă – mai ales în primele luni de viață ale micuțului. Poți să-ți legeni, să-ți îmbrățișezi și să-ți săruți bebelușul cât de mult vrei tu! Trebuie doar să te asiguri că nu-l „sufoci“ de tot cu dragostea ta – lasă-i câteva momente de independență pe zi.
„Nu îl înfășa”
Unele bunici le sfătuiesc pe viitoarele mame să nu-și înfeșe micuții, pentru că ar putea să dezvolte o anomalie la brațe sau la picioare, dar lucrurile nu stau deloc așa! Înfășatul există și se face de sute de ani pe întreg mapamondul, tocmai pentru beneficiile sale: îi ajută pe bebeluși să se calmeze și să adoarmă mai ușor. Această poziție este similară cu cea pe care micuțul tău o avea în burtică și tocmai de aceea, se poate calma cu ușurință.
”Pune-i o căciuliță că îl trage curentul”
Majoritatea părinților au auzit măcar odată această afirmație. Este unul dintre cele mai cunoscute sfaturi nesolicitate. Nu s-a inventat încă ceva de care să ne temem mai mult decât de acest monstru numit „curent”. Se pare că toți bebelușii trebuie să poarte căciulă, indiferent că sunt 30 de grade afară, sau stau în casă. Vi s-a întâmplat să vă oprească oameni pe stradă, să vă spună să îi puneți bebelușului căciulă pe cap, că „îl trage curentul”?
„Când încep să-i iasă dinții, freacă-i gingiile cu alcool”
Iată un sfat transmis din generație în generație, chipurile pentru a calma durerile micuțului tău când începe erupția dentară. Din fericire, există multe alte trucuri la care poți apela ca să-i reduci puiului tău disconfortul și să treceți cu bine de perioada durerilor gingivale. Cu siguranță, nici unul dintre aceste sfaturi nu presupune folosirea alcoolului.
„Cum apare copilul, trebuie să scapi de câine sau de pisică”
Nu doar că bebelușul se va înțelege de minune cu animalul tău de companie, dar îi poate fi chiar benefic să îl aibă alături în primii ani de viață. Studiile arată că expunerea micuților la animalele de companie le întărește imunitatea, scăzându-le șansele de a face alergii la părul de câine sau de pisică. Dacă ți-e teamă de modul în care va reacționa câinele tău la vederea bebelușului, nu ai motive de îngrijorare. Câinii încep să simtă că se petrece ceva încă din perioada de sarcină (pe măsură ce îți crește burtica și ți se schimba stările afective), astfel încât, până vine pe lume micuțul, ei sunt deja pregătiți pentru eveniment.
„Nu scoate bebelușul din casă în primele două luni”
Pentru că tot am vorbit mai sus despre animalele de companie, trebuie să știi că bebelușul tău nu e un cățel: poate ieși afară chiar dacă nu i-ai făcut încă toate vaccinurile. Nu ezita să-ți scoți micuțul la plimbare în fiecare zi sau chiar să-l iei cu tine când mergi prin oraș după cumpărături sau ca să-ți rezolvi treburile. Atât timp cât ai o geantă încăpătoare pentru tot ce îți trebuie (scutece de schimb, biberon, jucării, șervețele umede), nu vor exista probleme. Treci peste impulsul de a-l trata ca pe o jucărie fragilă și bucurați-vă împreună de vremea frumoasă.