Odată ce au devenit părinții moldoveni încep pregătirile pentru încreștinarea copilului, și asta pentru că aşa a făcut mama şi bunica. Preoții ne spun însă că oamenii nu conștientizează ce înseamnă cu adevărat botezul și comit o serie de greșeli, cele mai des întâlnite fiind următoarele:

Botezul copilului. 6 GREȘELI pe care le comit părinții

1. Copilul nu are nevoie de 99 de cumetri

Numărul mare de nani este o tradiție doar în Republica Moldova și Basarabia românească. Canonul bisericesc prevede faptul că copilul trebuie să aibă un singur nan, care se angajează să monitorizeze felul în care este crescut și educat acest copil. În general, un cuplu nu poate fi în calitate de cumătru. Taina botezului implică și niște grade de rudenie. Doi oameni care participă la taina unui botez devin ca soră şi frate. Și dacă participă soțul și soția, ei devin soră și frate. Astfel, avem o problemă majoră. Dacă un sat a botezat același copil, atunci în satul acesta nu vor mai putea avea loc căsătorii între ei.

Chiar dacă astăzi vin la biserică o duzină de cumetri, biserica îl consideră nan doar pe cel care tine copilul în brațe, toți ceilalți sunt părinți spirituali.

2. Un naș de nuntă, un naș de botez

Nu este obligatoriu ca nașii de cununie ai părinților să fie și nașii de botez ai copilului. Normal ar fi ca la botez să vină părinții cu pruncul și un singur nan.

3. Botezăm copilul ca să nu fie deocheat

„Se zvonește între femei că după botez doarme copilașul mai bine, nu se deoache etc. Unii știu că prin Botez fiecare om dobândește un înger păzitor și în urma tainei au dreptul să vină la împărtășanie și pot pomeni copilașul la sfintele rugăciuni ale Bisericii”, ne-a spus părintele Octavian Moșin.

4  Programarea botezului

Nu există un termen când trebuie să fie botezat copilul. Acesta, poate fi botezat după o săptămână de la naștere și în a patruzecea zi se îmbisericește. Varianta cu 40 de zile aparține vechiului testament, unde se spune că în a 40 zi Hristos a fost dus la Templu. Dar este o tradiție, care poate fi încălcată.

Botezul copilului. 6 GREȘELI pe care le comit părinții

5. În forfota pregătirilor, unora le scapă esențialul

La botez e necesar să fie nașul, ce ține pruncul, să fie pregătită o cruciuliță, o iconiță și evident o plapumă pentru înfășarea copilului. Restul nu e obligatoriu…

6. Botezul și cumetria

Moldovenii fac după botez un banchet ca la nuntă, lucru pe care nu îl prevede canoanele bisericești și pe care nu îl încurajează.

Sursa: Mamaplus.MD