În mod tradițional, Ziua Copilului este sărbătorită la noi în țară pe 1 iunie, dar 20 noiembrie este considerată o dată importantă în formarea instituției drepturilor copilului.  În această zi, în anul 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Drepturilor Copilului, iar mai târziu, în 1989 – Convenția cu privire la Drepturile Copilului. Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu, a explicat de ce Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului este unul dintre cele mai importante documente internaționale, ratificate vreodată de Republica Moldova.

„Adoptarea acestei convenții înseamnă că statul își asumă responsabilitatea să respecte și să pună în aplicare drepturile garantate de convenție. Odată cu adoptarea acestei convenții, legile din Moldova s-au schimbat. Au fost formate organe speciale pentru protecția copiilor. Tema copiilor a devenit o prioritate în politica de stat,” a subliniat avocatul poporului.

Pe parcursul celor 29 de ani de independență, Moldova a făcut modificări semnificative în legislația privind protecția drepturilor copilului. 

La recomandarea ONU, a fost dezvoltată instituția avocatului poporului pentru drepturile omului și ale copilului. Acești ombudsmani asigură respectarea normelor prescrise în Convenția cu privire la Drepturile Copilului.

Cu toate acestea, avocatul menționează că nu toate mecanismele create în țară funcționează. Autoritățile încă n-au elaborat și nici n-au adoptat standarde, legi sau politici clare, care să protejeze cele mai vulnerabile categorii de copii, cum ar fi copiii străzii sau copiii aflați în situații de risc.

„Sunt deseori întrebată de ce se vorbește atât de mult despre drepturile copilului. Și întotdeauna răspund destul de categoric că, de fapt, nu este așa. Cel mai adesea se vorbește despre obligațiile copilului. Dar aceasta este o mare greșeală. Copilul nu are obligații, ci doar responsabilitate. Noi, ca părinți, avem obligația de a-l crește, de a-l educa,” spune Maia Bănărescu.

De asemenea, specialistul a menționat că autoritățile și instituțiile autorizate, în primul rând, trebuie să contribuie la promovarea și protejarea drepturilor copilului. Copiii ar trebui să se bucure de toate drepturile și libertățile universale ale omului, precum și de drepturile și libertățile lor speciale.

Copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să-i respecte drepturile și să-i ofere toate condițiile necesare pentru dezvoltare.