Mai bine de un sfert dintre femeile cu vârsta de sub 50 de ani, la nivel mondial, au suferit de pe urma violenței domestice comise de un partener de sex masculin, arată un studiu publicat în revista „The Lancet”. Potrivit studiului, cel mai amplu realizat până în prezent pe tema violenței împotriva femeilor în relație, cifra reală a acestor abuzuri este probabil mai mare, având în vedere reticența femeilor în a raporta abuzurile din cauza stigmatizării. Datele au arătat că 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partener.

Aproximativ una din şapte femei (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an, echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume. Cercetători din cadrul OMS şi din cadrul altor instituții au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018 din Baza de date globală a OMS privind violența împotriva femeilor, efectuate pe două milioane de femei și fete din 161 de țări.

Principalul autor al studiului, dr. Claudia Garcia-Moreno, a precizat că progresele înregistrate în ultimii 20 de ani în această direcție nu sunt deloc suficiente pentru a întruni obiectivul global de eliminare a violenței împotriva femeilor până în 2030. Rezultatele studiului demonstrează că violența domestică începe devreme. 24% dintre adolescentele cu vârste între 15 şi 19 ani spun că au fost agresate de partenerul lor.

Autoarea studiului mai spune că aceste cifre „sunt îngrijorătoare” și au fost amplificate de pandemie, pe fondul izolării, depresiei, anxietății și consumului de alcool, precum și din cauza limitării accesului la servicii de sprijin.