Fiecare mămică s-a confruntat cel puțin o dată cu problema sfaturilor nesolicitate venite din partea rudelor sau chiar a unor persoane necunoscute. În timp ce unele aleg să tacă și să ignore aceste lecții din partea celor din jur, alte mame încearcă să le demonstreze că știu mai bine cum stau lucrurile. Ca să eviți eventuale discuții aprinse sau un ditamai scandal, este necesar să reacționezi cât mai calm la replicile persoanelor care tind să te ”învețe” cum să îți crești copilul. Specialiștii au câteva recomandări utile în acest sens.

Înainte de toate, ascultă

Este perfect normal să fii defensivă dacă simți că cineva te judecă, dar sunt șanse ca persoana respectivă să nu te critice ci, mai degrabă, împărtășește cu tine ceea ce simte că este o perspectivă valoroasă. Încearcă să asculți – poți învăța ceva valoros.

Ignoră

Dacă știi că persoana respectivă nu se va răzgândi indiferent de punctul tău de vedere, atunci privește-o în ochi, zâmbește, dă din cap și oferă-i un răspuns non-angajament, cum ar fi „Interesant!” Apoi, treci la propriile voastre lucruri de rezolvat.

Alege armele

Dacă soacra ta insistă ca bebelusul să poarte o caciulă în plimbarea voastră către parc, apoi merge înainte și i-o pune pe cap, acest lucru nu va avea efecte pe termen lung. Cu toate acestea, nu capitula asupra problemelor importante. Ia atitudine si procedează astfel încât sănătatea sau bunăstarea copilului tău sa fie primordiale.

Evită subiectul

Dacă sora ta te presează să-l lași pe bebeluș să plângă până adoarme, dar tu nu ai face asta niciodată, atunci nu trebuie să te plângi surorii tale de faptul că bebelușul tău s-a trezit plângând de cinci ori în noaptea precedentă. Atunci cand deschide subiectul, îl poti evita în mod elegant, zicând: „Vrei o ceașcă de cafea?”

Citează un medic

Foarte mulți oameni acceptă un punct de vedere dacă un profesionist l-a validat. Dacă propriul pediatru este de acord cu părerea ta, spune: „Doctorul meu a spus să aștepte până când va avea cel puțin șase luni înainte de a începe alimentația solidă”. Dacă medicul nu îți susține punctul de vedere cu privire la această problemă, atunci consultă un alt medic – poate autorul unei cărți de îngrijire a bebelușilor.

Fii vagă

Poți evita confruntarea cu un răspuns evaziv. De exemplu, dacă soacra ta te întreabă dacă ați început încă antrenamentul la oliță (dar sunteți la multe luni distanță de a începe procesul), poți răspunde cu „Ne îndreptăm spre acea direcție”. Oferă răspunsuri vagi din care să se poată înțelege mai multe lucruri.

Memorează un răspuns standard

Iată un comentariu care poate fi dat ca răspuns la aproape orice sfat: „Este posibil să nu fie calea potrivită pentru tine, dar este calea potrivită pentru mine”.

Fii sinceră cu cei din jur

Încearcă să fii sinceră cu privire la sentimentele tale. Alege un timp liber de distrageri și alege cuvintele cu atenție, cum ar fi „Știu cât de mult îl iubești pe Matei și mă bucur că petreci atât de mult timp cu el. Știu că crezi că mă ajuți când îmi dai sfaturi despre acest lucru, dar sunt mulțumită de propria mea abordare și aș aprecia cu adevărat dacă ai înțelege acest lucru”.