Să crești un fiu poate fi aventura vieții tale, o aventură sălbatică, plină cu noroi, gângănii și povești cu supereroi. Toleranța ta va fi pusă greu la încercare, iar simțurile îți vor suferi modificări subtile, pentru a rezista mirosurilor și haosului ce te întâmpină într-o cameră de adolescent. Vei învăța să te lupți, să te cațeri și sigur vei face cunoștință cu toate emanațiile corpului uman. Un lucru este sigur: nu te vei plictisi niciodată.
1. Vei tolera lucruri care ți se păreau intolerabile
Noroi peste tot, prin sufragerie? Gândaci adunați prin borcane? Pipi permanent pe capacul toaletei? Miros de picioare și întreceri virile, încă de la vârsta de zece ani? Lista poate să continue cu multe altele. Tuturor acestor provocări nu numai că trebuie să le faci față, dar, la unele dintre ele, trebuie să reacționezi cu o plăcută surprindere, ca de exemplu când băiețelul tău îți pune în brațe o broască pe care tocmai a salvat-o.
2. Fiul tău te va face rapidă și mai jucăușă
Băieții nu stau niciodată locului. Din momentul în care se trezesc până seara târziu când se culcă, trebuie să facă mereu ceva. În momentul ăsta îl lași pe micuțul tău cu jocul de construcție pe covor apoi, doar ce-ai întors o clipă capul, și îl vei găsi cățărat pe masă sau în orice alt loc accesibil pentru piciorușele sale. Va trebui să te obișnuiești cu lovituri, zgârieturi și lupte încrâncenate, să îți dublezi viteza de reacție și atenția distributivă și să nu te șocheze o oarecare agresivitate a jocurilor, atât de diferite de pieptănatul păpușilor și lecțiile de gătit pe care le-ai lua cu o fetiță. Băieții pun accent pe interacțiunea fizică.
3. Te vei detașa de multe lucruri materiale
Când ai un băiat, orice obiect este într-un potențial risc de a fi sfâșiat, dezmembrat, spart sau acoperit de pete imposibil de îndepărtat. Hainele vor fi întotdeauna murdare, uneori de-a dreptul irecuperabile, după o baie de nămol, iar perechile de ciorapi vor deveni foarte repede de nepurtat. Relația fiului tău cu igiena va fi ambiguă, ba chiar ambivalentă, câteodată fiind necesar să-i amintești că există apă și săpun, iar, în alte perioade, ajungând să te întrebi dacă nu cumva i s-a făcut rău în baie, după o oră de duș neîntrerupt. Desigur că nu o să-ți pese prea tare de bicicleta distrusă sau de rolele rupte, când alergi la spital, ca să-i repare micuțului un picior luxat sau o buză sângerândă. De altfel, loviturile și zgârieturile vor fi la ordinea zilei.
4. Te vei obișnui cu cele mai ciudate obiceiuri culinare
Va veni o vârstă când mâncarea din casă o să se termine cât ai clipi din ochi. Nu ți-ai imaginat niciodată ce cantitate de mâncare poate să înghită un adolescent. Sau cum poate să mănânce câteva zile, fără să protesteze, numai chipsuri și dulciuri. Ori că îți poate răspunde, când îl îndemni la hrană mai sănătoasă, că este foarte bine să mănânci ketchup, că doar este făcut din roșii, cu cartofi prăjiți, că doar sunt legume. Nici nu te-ai gândit în câte locuri bizare vei găsi provizii uitate, pe dulapuri, în sertarul cu caiete sau în bibliotecă. Iar mesele vor fi adesea prilej pentru exercitarea uneia dintre cele mai atrăgătoare abilități: râgâiala. Dacă ai ajuns la vârsta maturității și încă nu poți râgâi la comandă, cei mici îți vor demonstra că ei se pricep foarte bine la asta, că este la fel de ușor ca respiratul.
5. Simțurile tale vor suferi transformări remarcabile
În primul rând mirosul. Vei fi mereu înconjurată de mirosuri în forma lor augumentativă, iar acestea vor deveni din ce în ce mai persistente, pe măsură ce fiul tău crește. Vei cunoaște toate emanațiile, generate de hainele sau trupul micuțului sau adolescentului tău. Mulți băieți adoră să se întreacă în vânturi și să-i surprindă pe cei din jur cu capacitatea lor de a produce cele mai subtile nuanțe de gaze. Mulți adolescenți nu par să-și dea seama că au glande sudoripare și că este mai bine să rămână încălțați. Fie că este vorba de mirosul de transpirație, de picioare sau de alte emanații corporale, obișnuiește-te să ai un simț olfactiv modificat. Apoi auzul. Când ai un fiu nu va mai fi niciodată liniște. Când ai doi (sau mai mulți), va trebui să-ți procuri dopuri protectoare pentru urechi. Dacă ai un adolescent îndrăgostit de muzică, o să știe toată strada. Nu în ultimul rând, simțul tactil. Pentru că vei intra în contact, din întâmplare sau din nevoie, cu multe lucruri gelatinoase, scorțoase și cu o consistență care îți va determina fiori.
6. Mai multe glume și mai multă aventură
Băieților le plac la nebunie glumele, dar mai ales festele. Să-ți pună un păianjen de plastic pe umăr sau un gândac adevărat în mână, să facă să pocnească ceva lângă tine când ești mai liniștit sau să scoată un zgomot dezgustător, astfel de lucruri îi încântă foarte tare. Alături de un băiețel, fiecare activitate devine o aventură. Ai nevoie de două mâini libere în fiecare moment, ca să-l poți prinde la timp, înainte de a se cățăra în vreun loc inaccesibil sau a sări în toate bălțile care-i ies în cale. Băieții au o nevoie incredibilă de a fi în contact cu natura, de a face mișcare, de a explora lumea. Nu uita însă să ai mereu la tine un pansament sau un plasture. Mereu apare o tăietură, o zgârietură, o julitură sau o vânătaie.
7. Fiul tău te va face o super-eroină
Când crești un băiețel ai mai puțină teamă și mai multă încredere, decât atunci când ești mamă de fetiță. Poate pentru că ne-am obișnuit cu ideea că fetele sunt delicate, iar băieții robuști, avem anxietăți și precauții mult mai mari cu o fiică, față de un fiu. Băieții ne fac și pe noi, mamele, mai curajoase și mai exploratoare, mai puțin inhibate și mai spontane. În plus, ne vindecă multe fobii, fie că este vorba de insecte, șerpi sau murdărie. Curajul pe care îl poate avea un omuleț mult mai mic decât noi ne face să ne depășim toate temerile și să-l însoțim în orice mare aventură de descoperire a lumii.