Lenjeriile de pat sunt cele mai folosite lucruri din dormitor. Bineînțeles că, în timp, lenjeriile de pat se deteriorează din cauza utilizărilor dese, spălării sau manevrării necorespunzătoare. Specialiștii recomandă ca lenjeria să fie schimbată o dată pe săptămână. Bineînțeles că după ce ai folosit-o trebuie să o și speli. Pentru a te bucura cât mai mult timp de lenjeria de pat preferată trebuie să ții cont de câteva sfaturi.
Cumpără doar lenjerii de calitate!
Pentru confortul nostru, acestea trebuie să fie realizate din materiale de calitate, să fie moi, plăcute la atingere și cu un design plăcut ochiului și care să se potrivească de minune cu aspectul general al camerei.
Citește instrucțiunile de pe etichetă!
Mulți o să spună că o lenjerie de pat nu are nevoie de instrucțiuni de folosire. Ei bine, greșit! În primul rând orice lenjerie de pat nouă se spală. Cu atât mai mult cu cât în casă sunt și copii mici. Nu știi prin ce depozite a stat materialul până să fie confecționat, iar mai apoi lenjeria. De aceea este foarte important să o speli înainte de a o folosi. Înainte de a o introduce însă în mașină, consultă eticheta pentru a ști ce program de spălat poți folosi sau dacă poți călca lenjeria înainte de a o întinde pe pat.
Dacă ai copii mici, este recomandat să cumperi o lenjerie de pat care poate fi călcată. Acest procedeu ar trebui respectat nu din considerente care țin de aspect și felul în care se așază lenjeria pe pat, ci datorită faptului că prin călcare anumiți microbi sunt distruși.
Selectează cu atenție programul mașinii de spălat!
Sunt lenjerii care nu pot fi spălate la o temperatură mai mare de 40 grade, altfel imprimeul va fi distrus. Bineînțeles că nu trebuie să adăugați înălbitor la spălat și nici să folosiți o turație prea mare. În același timp, trebuie să ții cont de faptul că nu este recomandat deloc să supraaglomerezi mașina de spălat. Riști să o rupi sau chiar să strici mașina. În plus, lenjeria nici nu va fi spălată așa cum trebuie.
Triază lenjeriile!
Dacă ai mai multe lenjerii de spălat, ai grijă să le triezi pe culori. Nu poți băga lenjerii albe împreună cu lenjerii colorate. Riști ca pe cele albe să le colorezi.
Majoritatea țesăturilor la prima spălare își curăță puțin din culoare. Pentru a evita asta poți apela la două mici trucuri. Adăugă într-un lighean cu apă călduță două linguri de sare, amestecă până ce aceasta se topește, apoi lasă la înmuiat lenjeria jumătate de oră. După acest procedeu o poți spăla la mașină la temnperatură scăzută. Alt procedeu la care poți apela este ca la prima spălare, în momentul în care mașina începe să tragă apă, adaugi puțin oțet în sertarul pentru detergemnt. Oțetul nu numai că va fixa culoarea în țesătură, dar va proteja și cuva mașinii de spălat. Astfel vei avea lenjerii de pat în culori intense cât mai mult timp.
Ai grijă ce tip de detergent folosești!
Detergentul este foarte important. De ce spun asta? Sunt anumiți detergenți care conțin înălbitor. De aceea, este bine ca pentru lenjeria colorată să folosim detergent fără înălbitor. Atunci când cumpărați detergent, citiți cu atenție eticheta, altfel riscați să vă distrugeți rufele. Pentru țesăturile colorate, există detergenți speciali, însă poate fi folosit și detergentul obișnuit atâta timp cât acesta nu conține înălbitor.
În același timp, nu faceți abuz de detergent. Ce e mult strică. Folosiți o cantitate potrivită de detergent. Pentru detergent lichid folosiți ca măsură capacul, iar pentru cel solid există măsuri speciale. Nu o să vă recomand ce cantitate să folosiți pentru că aceasta este influențată nu numai de capacitatea mașinii de spălat ci și de concentrația detergentului. De aceea se recomandă să citiți prospectul. Cel mai ușor este în cazul capsulelor. Acestea sunt special create pentru mașini cu o capacitate de 5-7 kg.
Usucă lenjeria pe dos și la umbră!
Lenjeria se usucă pe dos și doar la umbră. Soarele puternic din păcate decolorează lenjeria, iar pe cea albă o îngălbenește. În plus o și deteriorează, așa că în timp se poate tăia. Dacă aveți posibilitatea încercați să întindeți rufele doar la umbră și întotdeauna pe dos!