Nu există o provocare mai mare pentru un părinte decât să calmeze istericalele copilului. Dar poți pune punct acestor crize, dacă acționezi corect ca adult. În niciun caz nu trebuie să țipi, să insulți, să umilești, să ameninți sau să-l pedepsești pe cel mic. Comunicarea este esențială în viața noastră și a copilului nostru. Dialogul este cel care te va ajuta să depășești aceste crize. Mai mult, în timp, vei vedea cum dialogul îi va oferi micuțului tău instrumentele necesare pentru a exprima corect ceea ce simte.

Cum să pui capăt crizelor copilului?!

Aceste istericale pe care le face cel mic reprezintă singura modalitate prin care își poate exprima nevoile, sentimentele și emoțiile.

Este firesc ca părinte să te enervezi și uneori să te simți frustrat. Dar trebuie să înțelegi că copilul tău nu poate exprima în cuvinte acele emoții și sentimente care îl copleșesc. Adică nu controlează și nu gestionează, cu atât mai puțin să comunice ceea ce simte. Păstrează-ți calmul și înarmează-te cu doze mari de răbdare. Sunt condițiile indispensabile pentru a depăși aceste momente. Fii dispus să discuți cu cel mic și să-i explici, ori de câte ori este necesar, motivele pentru care „NU" este „NU".

Nu este vorba de a trata situația cu autoritate. Da, păstrează o poziție fermă și de neclintit, dar fii deschis la dialog, comunicând pe un ton blând, relaxat și sincer. Primul lucru pe care ar trebui să-l propui este să știi motivele pentru care micuțul tău este atât de supărat sau enervat. Al doilea pas este de a oferi explicații, consecințe și, dacă nu este suficient, să propui și alternative.

Expresii care pot pune capăt crizelor copilului: 

Micuțul tău va „scoate" tot ce are înăuntru și nu va înceta să plângă și să urle până nu va primi ce vrea. Nu contează că are tot ce își dorește. El știe, de aceea un „nu" pentru el poate fi ceva atât de oribil. Situația se va complica atunci când începe să experimenteze lucruri pe care nu știe să le controleze sau să le manifeste.

De multe ori se întâmplă ca cei mici să câștige din cauza că ești prea obosit. Sau chiar, scoțând ce este mai rău din tine. De multe ori, această situație obișnuită și normală duce la o luptă nesfârșită între mamă și copil. Ideea este că acest dialog poate fi încheiat printr-o serie de propoziții. Desigur, rostite cu fermitate totală. Este vorba de a pune „cârligul de aur" atunci când micuțul nu dorește să înțeleagă sau să continue o negociere fără sens, în viziunea lui. Nimic altceva decât stabilirea unui punct final către orice discuție.

Cele 4 fraze finale:

„Ți-am răspuns deja”

Copilul poate, după toate explicațiile, consecințele și alternativele oferite, să încerce oricum sa isi atinga obiectivul. Una dintre metodele sale poate fi interogarea in stilul politistului, care nu se va încheia niciodată. El va întreba încontinuu același lucru la care ai răspuns de multe ori. Soluția este să oprești acest șir nesfârșit cu „Am răspuns deja" la fiecare reiterare.

„Asta nici nu intră în discuție"

Când dorești să pui capăt crizelor care provin din cauza că nu-i permiți ceva din motive de siguranță, trebuie să fii de neclintit. După ce ai parcurs toate etapele și copilul tot insistă, încheie discuția cu un „nu vom mai vorbi despre acest lucru”. Poți părea dur, dar starea lui de bine trebuie să fie mai presus de toate.

„Această conversație s-a încheiat"

Este un alt mod bun de a pune punct unei conversații ample. Mai ales când cel mic insistă, după zeci de explicații. Dacă nu înțelege consecințele sau nu este de acord cu alternativele, este timpul să închei discuția. După ce îi spui această frază pe un ton ferm, schimbarea subiectului sau căutarea unei alte activități va fi esențială pentru a pune capăt crizelor.

„Decizia este luată. Dacă mai continui, vor fi consecințe"

Dacă copilul tău este foarte insistent, în ciuda faptului că ai depus toate eforturile, aceasta este o opțiune bună. Dar dacă apelezi la această strategie, trebuie să pui în aplicare ceea ce ai spus. Dacă după această frază el își păstrează încă atitudinea provocatoare, este bine să vadă că îndeplinești ceea ce ai zis: „Ți-am spus că vor exista consecințe, mergi în camera ta și începi să-ți faci temele".