Cel puțin o dată în viața de părinte, se poate întâmpla ca cel mic să descopere ceva ce-i place și, dintr-o dată, să izbucnească într-o criză de plâns și de frustrare pentru a-l putea obține. Vestea bună este că sunt atât de multe soluții la câte probleme există, de aceea vezi în materialul următor ce poți face într-o situație neplăcută… în public.

mamaplus

Povestește-i celui mic la ce să se aștepte!

Cel mai bun moment este să stai de vorbă cu copilul tău despre ceea ce vei face și ceea ce se va întâmpla, înainte de a pleca împreună la cumpărături, mai ales dacă ți s-a mai întâmplat, până acum, ca cel mic să aibă o criză de plâns într-o mulțime, într-un mediu aglomerat etc. Dacă ai în plan mai multe întâlniri, spune-i copilului unde o să mergeți prima dată și cum va arăta întreaga voastră zi, potrivit Moms.

Să ai la îndemână un obiect preferat al copilului!

Sau orice altceva care să-i poată atrage atenția. Amintește-ți doar să nu cedezi în fața crizei de plâns, iar asta pentru că data viitoare se va întâmpla la fel sau poate chiar mai rău. O variantă la îndemână este să ai o jucărie preferată a copilului sau o mică gustare pentru a-l distrage, cel puțin pentru cateva minute.

Încearcă… să-i înțelegi sentimentele!

Oricât de pregătit ai fi ca părinte, o criză de furie, de plâns se va întâmpla oricum în public. În loc să „te lupți” cu această situație, mai bine ar fi să înțelegi sentimentele copilului și dă-i voie celui mic „să vadă” că „tu vezi” ceea ce simte, faptul că este suparat. În cazul în care sentimentele de supărare, de furie se îndreaptă spre tine, este important să rămâi un părinte la fel de ferm și de strict în ceea ce privește alegerile tale. Nu ceda în fața crizelor de plâns ale copilului.

Oferă-i atenție!

O altă opțiune este să-i oferi celui mic atenția pe care o cere cu atât de multă ardoare. Asta nu înseamnă că trebuie să-i oferi ciocolata după care plânge sau noua jucărie pe care a văzut-o, ci o simplă îmbrățișare și o simplă conversație cu el îl poate face pe cel mic să înțeleagă despre ce se întâmplă și că, până la urmă, totul va fi bine. Da, ia în calcul și faptul că poate dura câteva minute toată această atenție și toată „înțelegerea” sentimentelor lui.

Implică-l!

O altă metodă de a gestiona o criză de furie a copilului în public este să îl implici în anumite sarcini simple, plictisitoare pe care le ai la îndemână. Copilul mic întotdeauna va vrea să ia parte la un anumit lucru și își va dori să arate că este capabil să realizeze singur ce i-ai dat să facă, chiar dacă este încă prea mic sau încă nu este capabil. Când ai o listă de cumpărături la îndemână, îndeamnă-l să te ajute sau măcar să transformați, împreună, această experiență într-un joc interesant! Când copilul este implicat, gândurile sale vor fi distrase de la cauza care îl face să plângă.

Menține-ți tonul vocii tale cald și calm!

Dacă te gândești că doar o voce ridicată sau urletele îl vor face pe micuț să nu mai fie furios, ei bine acest lucru poate înrăutăți și mai mult situația. Este la fel ca și în cazul adulților: când cineva țipă la noi avem tendința de a oferi același feedback distructiv. Nu doar că o voce dulce te va liniști, în primul rând, pe tine, ci asemenea se va întâmpla și în cazul copilului tău.

Găsește totuși un loc liniștit!

Sunt părinți care deja știu unde și când ar putea începe o criză de plâns și de furie ale copilului, așa că se pregătesc din timp. Data viitoare când mergeți la cumpărături, încearcă să-l duci într-un loc liniștit înainte ca cel mic să înceapă, într-adevăr, să fie iritat sau frustrat. Un astfel de moment nu va rezolva întreaga situație, dar măcar vei scăpa de privirile curioase ale celorlalți trecători.

Nu te mai gândi la ceea ce vor spune sau gândi ceilalți din jurul tău!

Poate fi frustrant gândul că nu știi cum vei fi perceput de către ceilalți în rolul tău de părinte. Încearcă să nu mai acorzi importanță la ceea ce este în jur, ci mai degrabă să-ți imaginezi că ești „acasă” ori „într-un loc liniștit”.

Rămâi un părinte calm!

Inspiră și respiră adânc și încearcă să-ți controlezi tu emoțiile, nu emoțiile să te controleze pe tine. Când ești un părinte stăpân pe situație, copilul va semnala că, data viitoare, nu va pleca acasă cu ceea ce și-a dorit.

Nu ceda situației!

O femeie plecase la magazin împreună cu băiețelul ei având în buzunar doar suma de 100 de lei. Probabil nu a știut ce să facă în acele momente de furie ale copilului său când a văzut o mașinuță super-interesantă, dar în loc să achiziționeze alimentele de pe listă, s-au întors acasă doar cu mașinuța care costa întreaga sumă de 100 de lei.

Te poți gândi că a cumpăra tot ce-și dorește copilul tău doar pentru a nu te confrunta cu o situație ridicolă în public ar fi soluția cea mai la îndemână, dar nu este așa. Deciziile tale trebuie să rămână aceleași, la fel și poziția ta fermă, conform Moms.

Sursa