Ziua internațională a ocrotirii copilului este sărbătorită în Republica Moldova şi în alte 50 de țări pe 1 iunie. Pentru prima dată, Ziua Copilului a fost menționată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, care a avut loc la Geneva în august 1925. Atunci 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

Timpul petrecut de alături de copiii contribuie la formarea unei relații sănătoase copil-părinte. Mai mult decât atât, îi ajută pe cei mici să crească și să se dezvolte, oferindu-le un model de urmat în momentul în care vor fi și ei adulți.

La nivel mondial Ziua Copilului este sărbătorită în două date diferite. Pe 1 iunie este Ziua Internațională a Copilului, iar pe 20 noiembrie se marchează Ziua Universală a Copiilor. În general, fiecare țară în parte alege una dintre cele două date pentru a sărbătorii copiii.

Care este semnificația Zilei Copilului

 Ziua Internațională a Copilului trebuie să însemne multe bucurii pentru copii, baloane colorate, jucării, dulciuri, hăinuțe noi, jocuri şi distracții în parcuri, prietenii noi, generozitate, dragoste, inocență, puritate, duioşie, pictură, dansuri, plimbări, desene pe asfalt, filme, urări, felicitări. 

Nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internațională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva.

Ce tradiții sunt de 1 iunie, Ziua Copilului

Tradițiile legate de Ziua Copilui diferă de la o țară la alta, dar toate îi au în centru pe cei mici și scopul principal este acela de a-i bucura pe aceștia. În țara noastră, cu ocazia zilei de 1 iunie, părinții le oferă celor mici jucării, dulciuri, flori, baloane colorate, și cel important, timp pentru a se distra împreună. Totodată, în centrul celor mai importante orașe din țară sunt organizate o serie de evenimente cultural-distractive pentru întreaga familie.

Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca macăr o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat şi să simțim că bucuria înfloreşte în inimile noastre.