Toți copiii au nevoie de vitamine și minerale pentru a fi sănătoși și pentru a se dezvolta în mod adecvat însă cu o alimentație echilibrată - acestea sunt extrase din hrană. Vitamina D, fierul, calciul, fluorura și o multitudine de alte vitamine și minerale trebuie să fie o parte obișnuită a dietei copilului, sau în cele din urma vor dezvolta o deficiență. Cu condiția ca un copil să aibă o dietă echilibrată, care constă din alimente proaspete și reale, nu este de obicei necesar ca un copil să ia un supliment de vitamină.
Când poate avea un copil nevoie să ia vitamine?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, "copiii sănătoși care primesc o alimentație normală și echilibrată nu au nevoie de suplimente de vitamine". Ei ar trebui să poată obține cantitățile zilnice recomandate pentru toate vitaminele și mineralele de care au nevoie din dieta lor.
Este însă la fel de adevatat că există copii care nu nu mănâncă "o dietă normală și echilibrată". Dacă credeți că copilul dvs. are nevoie de un supliment de vitamină, discutați mai întâi cu medicul, în special dacă copilul dumneavoastră:
- Este foarte pretențios la mâncare, nu mănâncă decât ce îi place, fără legume, prea multe prăjeli;
- Are lipsuri pe unul sau mai multe grupuri alimentare din piramida alimentară, cum ar fi legume sau fructe și nu are poftă de mâncare;
- Nu bea suficient lapte sau nu mănâncă alte produse lactate;
- Bea prea mult lapte și are insuficiențe la alte alimente;
- Are o alimentație vegană;
- Consumă o mulțime de gustări, biscuiți, chips;
- Nu bea apă fluorurată;
- Are o afecțiune medicală, cum ar fi sindromul intestinului scurt, malabsorbția sau fibroza chistică, care ar putea duce la probleme de absorbție a vitaminelor și a mineralelor din alimentele pe care le consumă;
- Ia anumite medicamente anti-convulsive;
- Este pe o dietă specială și limitată din cauza alergiilor alimentare multiple sau a unei afecțiuni medicale;
Cum să alegi vitamine pentru copii?
Dacă un copil are nevoie de o supliment de vitamine - poate lua multivitamine pentru copii - zilnice care conțin doza zilnică recomandată pentru toate vitaminele și mineralele de care au nevoie, inclusiv vitaminele A, C, D și K, vitaminele B, fierul și calciu.
Rețineți că nu toate multivitaminele conțin același număr de vitamine și minerale. De exemplu, Centrum Kids Chewables Multivitamin are 23 de vitamine și minerale diferite; alte multivitamine, în special vitaminele gumate, au doar nouă.
Dacă dați copiilor dvs. un supliment de vitamine, asigurați-vă că, de fapt, include vitaminele și mineralele de care au nevoie. Găsiți un supliment care conține numai vitaminele sau mineralele specifice de care copilul dvs. are nevoie.
Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la suplimente, rețineți, de asemenea, că:
- Vitaminele gumate, care sunt foarte populare în rândul părinților și al copiilor, de obicei nu au fier sau calciu: două minerale de care mulți copii au, de fapt, nevoie.
- Multe vitamine pentru copii, chiar și "multivitamine complete" cu calciu, nu conțin foarte mult calciu (de obicei 10-20% din necesarul zilnic). Un supliment de calciu mai specific ar fi mai util dacă copiii dumneavoastră nu mănâncă și nu beau alimente bogate în calciu.
- Cantități mari de anumite vitamine, inclusiv vitaminele A, C și D, pot duce la efecte secundare grave. Discutați cu medicul pediatru dacă vă gândiți să oferiți doze suplimentare de vitamine sau minerale copiilor dvs.
- Unele amestecuri de băuturi sub formă de pudră pot adauga un plus de calciu, fier și alte vitamine și minerale importante unui pahar de lapte, pe lângă faptul că le oferă copiilor niște proteine și calorii suplimentare. Ele pot fi o alternativă bună pentru copiii care au nevoie de suplimente de vitamine, dar nu vor lua în mod regulat vitamine.
- Deși există multe vitamine și sucuri de legume și fructe care pretind că le oferă copiilor dvs. o cantitate completă de beneficii într-o pastilă, gumă sau sticlă, de obicei acestea nu au fibre. Luați în considerare un supliment de fibre dacă acestea sunt principalele surse de fructe și legume pe care copiii dvs. le primesc, în cazul în care nu consumă suc de legume sau fructe bogate în fibre.