Renunțarea la scutece reprezintă un pas important în viața bebelușilor. Cu toate că acest proces ne poate da bătăi de cap, cu cât mai devreme va avea loc această schimbare, cu atât mai bine.
Prima greșeală pe care o fac părinții este că își imaginează că micuțul lor va renunța la scutec când își va dori. Și asta deoarece copilul, ca orice ființă umană, știe să aleagă foarte ușor ceea ce este foarte confortabil pentru el.
Foarte multe mame consideră că, oferindu-i unui copil hiperprotecție, îl vor ajuta. Dimpotrivă, cu cât familia va încearca să facă mult mai multe pentru copil, fără să îi dea posibilitatea să se dezvolte, cu atât acest copil își va însuși mai greu partea de autonomie.
De altfel, atunci când vrem să dezvoltăm un comportament care să fie benefic pentru copii, ar fi bine să o facem la o vârstă cât mai fragedă. Medicii spun că, în jurul vârstei de un an - un an și jumătate, copilul este pregătit să meargă la oliță.
Există mici trucuri prin care îl putem dezvăța pe micuț de scutece:
- Întâi de toate putem începe procesul de renunțare la pampers sub formă de joacă, așezând o păpușă sau o jucărie de pluș pe toaletă. Încercăm apoi, prin joc imitativ, să îl așezăm pe copil pe toaletă, astfel încât el să reușească la nivel mental să facă legătura între de ce trebuie să stea acolo și ce ar trebui să facă.
- Este foarte important ca mama să știe într-o oarecare măsură orarul fiziologic al copilului. În momentul în care i-am dat copilului să consume lichide, la un interval de 15 - 20 de minute putem să începem acest joc cu el. Este greu până cel mic realizează ce se întâmplă și ce se dorește de la el. Atunci când avem un copil cu o dezvoltare normală și din punct de vedere fizic, el are abilitatea de a-și însuși foarte repede acest comportament.
- Putem dezvăța copilul de scutece prin act imitativ, prin folosirea unei recompense sau prin utilizarea unui mic interval fiziologic. Modalitatea prin care se lucrează la această vârstă este pe baza relației stimul - recompensă. Deoarece ne dorim ceva de la copil, îl răsplătim fie cu o jucărie, fie cu alimentul lui preferat.