În speranța că-și vor ispăși cumva vina că au stat departe de copii o anumită perioadă de timp, părinții își compensează absențele prin cadouri. Specialiștii condamnă însă acest comportament și susțin că niciun cadou nu poate compensa timpul petrecut departe de copii. În nevoile primare ale oricărui copil, pe lângă hrană şi apă, stă însă apropierea de părinte.
„Un exercițiu foarte simplu, pe care îi invităm pe toți părinții să îl facă, este să scrie care sunt lucrurile cele mai importante pentru ei, primele trei în viață, și atunci să vadă o zi ntreagă cât timp le dedică”, a afirmat psihologul Bogdana Bursuc.
Medicii recomandă părinților ca măcar cinci minute pe zi să le arate copiilor că se bucură de timpul petrecut cu ei. În acest timp, mamele și tații nu au voie să se încrute, să se încirdeze și să vorbească cu cei mici despre orice își doresc aceștia din urmă.
Psihologii susțin că aceste este un exercițiu fundamental care ajută la construcția sănătății psihice a viitorului adult.
Până la vârsta de șase ani, copilul învață ce este încrederea
În acest sens, psihologii îi îndeamnă pe părinți să nu le spună să nu mai plângă, ci că sunt alături de ei. Același lucru trebuie să se întâmple și dacă copilul râde. El trebuie să simtă că părinții îi sunt mereu aproape.
„Ai luat o notă mică pentru că nu ai învățat!” se transformă în „ai luat o notă mică pentru că nu am fost suficient DISPONIBIL pentru tine!”, explică medicii psihologi.
Copiii vor avea încredere în părinți doar dacă și părinții au încredere în ei, lucru care se reflectă și în performanțele școlare.