

Primul pas în confirmarea febrei îl reprezintă proba termometrului. Imediat ce mâna sau sărutul pe fruntea unui copil dă de bănuit asupra prezenței febrei, fiecare părinte va lua termometrul din dotare și îi va măsura temperatura corpului.
Îți prezentăm mai jos principalele tipuri de termometre existente pe piață, precum și metodele de măsurare corectă a temperaturii corpului, fie că vorbim despre copii, fie despre adulți.
Deși încă există termometre cu mercur, ele sunt depășite și ar trebui scoase din uz. Mercurul este o substanță foarte toxică dacă este ingerată (și aceasta se poate face prin contactul cu pielea, prin respirarea vaporilor sau înghițirea mercurului). Toate aceste riscuri pot apărea în cazul în care sticla fragilă a termometrului se sparge, lucru destul de probabil în cazul unui copil mai năzdrăvan care mușcă din termometru.
Termometrele digitale, moderne sunt mai ușor de folosit, mai de încredere și mult mai sigure în cazul în care copilul mușcă sau aruncă termometrul de pereți. Ele reprezintă o variantă ieftină, la îndemână și foarte eficientă pentru măsurarea temperaturii corpului.
Există și alte tipuri de termometre, cum ar fi cele tip suzetă, însă nu sunt la fel de precise ca cele digitale și sunt și mult mai scumpe (iar unii copii nu acceptă deloc suzeta). Termometrele de frunte cu infraroșii sunt foarte populare în rândul părinților pentru că realizează o citire rapidă a temperaturii, însă nu exactă.
Temperatura corpului poate fi măsurată în gură, subraț, în ureche, la suprafața pielii și rectal.
Un sărut pe frunte sau plasarea mâinii pe pielea copilului ne poate da un indiciu rapid despre apariția febrei, însă temperatura astfel măsurată (temperatura tactilă) nu este o metodă precisă, acuratețea ei depinzând de persoana care o efectuează. Aici intervin termometrele.
Deși temperatura citită rectal prezintă cea mai mare acuratețe și este deseori folosită în spitale, nu este obligatoriu să fim atât de preciși în măsurarea temperaturii corpului acasă.
De cele mai multe ori, nivelul exact al temperaturii unui copil nu este deosebit de important. În termeni practici, citirea temperaturii trebuie să se rezume la a furniza date despre prezența sau inexistența febrei.
Temperatura rectală este cea mai apropiată de temperatura bazală a corpului și este cu aproximativ 0,5 grade Celsius mai mare decât cea măsurată la nivelul gurii sau în ureche.
Cum se procedează:
Dacă ești dispusă să plătești pentru un termometru de ureche, măsurarea temperaturii în ureche este o metodă rapidă care citește gradele corpului în câteva secunde. Ele se bazează pe măsurarea radiației (căldurii) infraroșii la nivelul timpanului. Nu folosi alte tipuri de termometre pentru a citi temperatura în ureche! Astfel de dispozitive nu ar trebui niciodată apropiate de canalul auditiv!
Unele dintre termometrele de ureche sunt ajustabile, astfel încât pot fi folosite atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Cum se procedează:
Dacă cel mic abia și-a ridicat capul de pe o pernă caldă sau a intrat în casă pe vreme friguroasă, va fi nevoie să aștepți 10-15 minute înainte de a-i măsura temperatura cu termometrul de ureche, în caz contrar nu vei beneficia de o măsurare corectă.
Nu este o metodă indicată a se folosi în cazul copiilor mici, întrucât este aproape imposibil să stea liniștiți pe parcursul măsurătorii. Temperatura măsurată la nivelul subrațului nu este foarte exactă și este, de regulă, cu 0,5 grade Celsius mai mică decât cea măsurată în gură. Dacă temperatura la subraț depășește 37,2 grade Celsius, atunci se va proceda și la măsurarea rectală a temperaturii.
În cazul copiilor destul de mari care sunt dispuși să coopereze și să stea liniștiți, termometrul va trebui menținut la subrațul uscat pentru 4-5 minute pentru citirea corectă a temperaturii, cu umărul bine lipit de trunchi.
Nici aceasta nu este o metodă recomandabilă copiilor mici, întrucât aceștia pot mușca termometrul, rupându-l, însă poate fi o alternativă eficientă în cazul celor de 4-5 ani dacă se respectă indicațiile.
Cum se procedează:
Dacă copilul tocmai a mâncat ceva cald sau rece, va trebui să aștepți 30 de minute înainte de a încerca să-i iei temperatura.