Suptul degetului la copii este un obicei absolut normal în primele luni de viață, dar poate deveni periculos mai târziu. Este atenționarea medicului stomatolog Adrian Mina, care spune că există multe cazuri când suptul degetului la copii poate duce la complicații serioase.

“Sugerea degetului la copii reprezintă o problemă des întâlnită, iar cei care trebuie să o gestioneze sunt, de cele mai multe ori, părinții. Sugerea degetului este un act normal pentru nou-născuți și bebeluși, având asupra celor mici efect de calmare și de asigurare a unui mediu sigur și comfortabil. Această acțiune este una benefică pentru dezvoltarea copilului atâta timp cât se realizează într-o anumită perioadă și nu pe termen lung”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Dinți crescuți strâmb

Copiii care continuă să-și sugă degetul și după primele luni de viață, pot întâmpina probleme serioase la capitolul sănătate dentară.

“După ce primul dințisor a erupt, acest obicei trebuie îndepărtat în totalitate. Dinții pot suferi importante modificări de poziție. Copiii pot avea dinți rotați, înghesuiți și cu o poziție anormală pe întreaga arcadă. Va fi nevoie de intervenția medicului stomatolog și a medicului ortodont pentru a restabili o poziție funcțională și corectă a întregului sistem dentar”,  spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Complicații și mai mari la preșcolari

Cu cât păstrarea acestui obicei se întinde mai mult în timp, cu atât posibilele complicații devin mai mari.

“Pot apărea modificări osoase ale palatului dur, cu apariția unor forme patologice de bolta palatină, care va accentua dezechilibrul oro-dentar. Problemele sunt și mai mari la preșcolarii și copiii care sunt în perioada de tranziție între dentiția de lapte și cea permanentă. Atunci apar înghesuiri, rotații și poziții anormale, precum și apariția unui mare spatiu între arcada superioară și cea inferioară, care poartă numele de overbite. Această poziție anormală între cele două arcade are implicații asupra structurilor dentare, a esteticii faciale și a fonației. Acestea din urmă se pot rezolva doar cu ajutorul medicilor ortodonti prin aparatele dentare”, adaugă Dr. Adrian Mina.