Există două aspecte foarte importante atunci când vine vorba de spălarea dinților, inclusiv la copii: durata şi tehnica. Şi, chiar dacă în cazul celor mici poate fi extrem de dificil, părinții nu trebuie să renunțe. Două minute de periaj corect, de două ori pe zi - dimineața şi seara - vor ajuta cu siguranță la formarea şi păstrarea unei danturi sănătoase.
În plus, dentiştii cu experiență recomandă ca până la vârsta de 6-7 ani, părinții să spele dantura copiilor. Şi, extrem de important: aveți grijă mare de dinții de lapte. Ei reprezintă - într-un fel – baza pe care va creşte dantura permanentă.
„O tehnică de ajutor este să ții copilul în brațe cu capul sprijinit pe cotul mamei şi să îl speli pe dinți cu o mână. După ce copilul stă în picioare, îl poți ține deasupra chiuvetei, dar este mai uşor să îl speli fie în brațe, fie pe pat, unde copilul are capul fix. Gura ne arată întotdeauna care sunt mişcările corecte. Pui periuța la 45 de grade şi pensulezi de la roşu pe alb. Doar de la roşu spre alb, nu şi invers, pentru că duci bacteriile sub gingii″, susține medicul stomatolog Miruna Ioani.
Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca cei permanenți, de aceea este bine să începi îngrijirea lor cât mai curând, chiar după apariția primului dinte de lapte, pentru a evita cariile. Se recomandă să începi periajul dinților copilului încă de la erupția primului, adică în jur de 5-6 luni. Până atunci poți curăța blând gingiile. Apoi, pe la 2 anişori poți începe antrenamentul cu el pentru a-l ajuta să deprindă singur tehnica spălatului pe dinți.