Preșcolarii care dorm mult prea puțin ar putea ca mai târziu să nu reușească să se concentreze, să-și controleze emoțiile și să proceseze informațiile, sugerează un studiu de specialitate. Deja la vârsta de 7 ani, copiii care dorm puțin înregistrează o scădere considerabilă a capacităților de funcționare mentală și emoțională, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Elsie Taveras.
Copiii au arătat „o capacitate mai redusă de concentrare, de control emoțional și în general, o capacitate mai redusă a funcțiilor cognitive și mai multe probleme de comportament”, susține Taveras, seful secției de pediatrie generală din cadrul Massachusetts General Hospital for Children din Boston.
„Dacă stăm să ne gândim, acestea sunt funcțiile de bază în copilărie. Într-adevăr, le influențează rezultatele de la scoală și de acasă și relațiile cu colegii”, a mai adăugat Taveras.
Oamenii de știință au ajuns la aceste concluzii în urma datelor strânse în timpul Project Viva, o cercetare pe termen lung la care a participat un grup de copii, selectați înainte de naștere. Majoritatea au acum vârstă de 13 ani. Mamele celor 1046 de copii care au participat la Project Viva au completat chestionare în mod regulat, inclusiv cât de mult dormeau copiii lor în mod regulat.
Recomandările în materie de somn variază în funcție de vârstă
În general, copiii cu vârste între 3 și 4 ani au nevoie de 11 ore de somn în fiecare zi. Copiii mai mici au nevoie de mai mult somn, iar copiii mai mari de mai puțin.
La vârsta de 7 ani, atât mamele, cât și învățătoarele copiilor au completat un chestionar suplimentar menit să evalueze „funcțiile cognitive” ale fiecărui copil. Funcțiile cognitive cuprind atenția și raționamentul - capacitatea creierului de a procesa informațiile primite și de a răspunde în mod corespunzător. Cercetătorii au descoperit că rapoartele mamelor și învățătoarelor au arătat asocieri asemănătoare între capacitățile reduse și somnul insuficient, începând cu vârsta de 3 ani.
Lipsa de somn are efecte negative asupra sănătății copiilor
Studiile anterioare au demonstrat că somnul este important pentru buna funcționare a creierului și ar putea fi și mai important în dezvoltarea creierelor copiilor. Lipsa de somn poate afecta plasticitatea creierului, adică capacitatea de adaptare în funcție de influentele de mediu și experiențe. De asemenea, se consideră că somnul permite eliminarea toxinelor care se acumulează pe parcursul zilei la nivelul creierului.
Ce pot face părinții?
Părinții pot să-și ajute copiii să doarmă mai mult stabilind o rutină de somn, pentru ca aceștia să se pregătescă în mod corespunzător pentru culcare. Taveras susține că această rutină poate fi foarte simplă „baie, carte, pat”, dar atât ora de culcare, cât și rutina trebuie să fie aceeași în fiecare seară, chiar și în weekend-uri.
Pentru a fixa ora de culcare trebuie să vă dați seama când simte copilul nevoia să se trezească și apoi să numărați descrescător în funcție de orele recomandate de somn. Taveras a mai adăugat că draperiile închise la culoare și o cameră silențioasă îi pot ajuta pe copii să adoarmă mai ușor. De asemenea, părinții trebuie să evite să le dea copiilor cofeină sau lapte în a doua parte a zilei.