Pentru majoritatea mămicilor, adormirea copilului în timpul zilei poate fi uneori o adevărată corvoadă, mai ales dacă cel mic este foarte activ. Specialiștii recomandă ca în aceste cazuri să se întocmească o rutină zilnică de care să se țină cont cu regularitate, fără excepții. Astfel, copilul va simți că ”a venit mometul să doarmă” fără nici măcar un imbold din partea mamei. Ei bine, ca să ajungem la această performanță, este nevoie de un pic de efort și răbdare. Află în continuare ce înseamnă regula ”2-3-4” în stabilirea unei rutine în somnul de zi la copii, începând cu vârsta de un an.

Pentru a veni în ajutorul mămicilor, experții au elaborat un program de somn special pe care l-au numit ”2-3-4”. Este o metodă destul de simplă care constă în creșterea treptată a timpului de veghe și reducerea timpului de somn. Cum funcționează:

  • la două ore după ce copilul se trezește, pune-l la primul somn;
  • la trei ore după trezire, pune-l din nou la culcare;
  • după a doua repriză de somn, copilul va fi pus din nou la culcare peste 4 ore.

Acest program de somn este recomandat copiilor mai mari de 12 luni și celor care dorm de două ori pe zi.

Beneficiile regulei ”2-3-4” în somnul de zi la copii

În primul rând, vei observa că acestă metodă îți va simplifica rutina de îngrijire a copilului, deoarece îți vei putea planifica timpul în conformitate cu reprizele de somn ale micuțului. Metoda ”2-3-4” îmbunătățește, de asemenea, somnul bebelușului. Micuțul va reuși să obosească în pauza de patru ore și va avea un somn odihnitor pe parcursul nopții. Mamele care au testat deja această metodă spun că deși pare greu la început, veți realiza în scurt timp că cel mic se adaptează ușor la noul program.

Sfaturi practice pentru ca micuțul tău să se adapteze mai ușor cu acest program de somn:

  • În timp ce copilul este treaz, medicii pediatri recomandă să lăsați lumina zilei să părundă în camera și să organizați plimbări scurte.
     
  • Seara, cu o oră înainte de somnul de noapte, se recomandă să diminuați treptat intensitatea luminii din camera copilului, lăsând doat câteva surse slabe de lumină. În timpul nopții ar fi bine să nu lăsați nicio sursă de lumină. Acest lucru va contribui la reglarea sistemului hormonal al copilului, responsabil pentru stabilirea bioritmurilor.
     
  • Un avantaj constituie și încrederea mamei în faptul că va reuși să obțină un rezultat bun. Dacă mama este mereu panicată, bebelușul va simți imediat și va prelua starea ei.

Potrivit psihologilor, ar fi bine ca mamele să-și adoarmă copiii în liniște, iar pentru asta există o metodă foarte bună și eficientă: ”Mâinie se relaxează și adorm, piciorușele devin moi și adorm, genunchii, degețelele, burtica, gâtul, fața și ochii...”. Rostiți aceste cuvinte cu voce monotonă, calmă și degajată, făcând între timp niște accente slabe pe părțile corpului menționate. Important! Nu adormiți odată cu copilul! În timp ce o ascultă pe mama, copilul se relaxează treptat și va fi nevoie să duceți la bun sfârșit întreaga meditație.