În timp ce studii anterioare au documentat modul în care expunerea la lumini puternice înainte de culcare poate perturba somnul adulților, o nouă cercetare condusă de Universitatea Colorado din Boulder (CU Boulder) a descoperit că, în cazul copiilor, chiar și expunerile la intensități foarte scăzute de lumină pe timp de noapte poate reduce brusc producția de melatonină.

„Cercetările noastre arată că o intensitate destul de mare a luminii strălucitoare înainte de culcare reduce nivelul de melatonină cu aproximativ 90% la copiii mici. Prin acest studiu am fost foarte surprinși să găsim o suprimare ridicată a melatoninei la toate intensitățile de lumină, chiar și la cele slabe”, a declarat unul dintre autorii studiului, Lauren Hartstein, cercetător postdoctoral în cadrul Laboratorului de somn și dezvoltare de la CU Boulder. 

Dr. Hartstein și colegii ei au ales 36 de copii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani, pentru un protocol de nouă zile de urmărire a somnului lor și a expunerii la lumină. În timp ce în primele șapte zile, părinții au ținut copiii într-un program de somn stabil pentru a le normaliza ritmurile circadiene și pentru a se asigura că nivelurile de melatonină cresc aproximativ la aceeași oră în fiecare seară, în ultimele două zile copiii au fost expuși la lumini slabe cu puțin timp înainte de ora de culcare.

Oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu nopțile anterioare fără expunere la lumină, melatonina a fost suprimată cu 70 până la 99% după expunerea la lumină. În mod surprinzător, intensitatea luminii nu a părut să influențeze cât de mult a scăzut hormonul somnului. Chiar și la 50 de minute după ce lumina a fost stinsă, melatonina nu a revenit la mai mult de jumătate dintre copii.

„Constatările noastre indică faptul că, la copiii de vârstă preșcolară, expunerea la lumină înainte de culcare, chiar și la intensități scăzute, are ca rezultat o suprimare robustă și susținută a melatoninei", a declarat Dr. Hartstein.

„Copiii nu sunt doar mici adulți. Această sensibilitate crescută la lumină îi poate face și mai susceptibili la dereglarea somnului și a sistemului circadian”, a adăugat autorul principal al studiului, Monique LeBourgeois, profesor asociat de fiziologie integrativă la CU Boulder.

Astfel, pentru a îmbunătăți calitatea somnului copiilor lor, părinții ar trebui să controleze activitățile acestora înainte de culcare, în special cele care implică utilizarea gadgeturilor electronice, cum ar fi tabletele sau smartphone-urile.