Constipația se instalează la copii atunci când scaunele devin tari și dificil de eliminat. De cele mai multe ori, defecația dureroasă îi determină pe cei mici să refuze evacuarea scaunului de teama durerii. Există o serie de ceaiuri care tratează constipația copiilor, însă acestea trebuie să vină în completarea unei alimentații bogate în fibre și neapărat aprobate de medicul pediatru.
Poți preveni sau trata constipația micuțului tău făcând câteva mici schimbări în alimentația lui. Dă-i să bea mai puțin lapte (o cană pe zi sau chiar la două zile), în schimb, prepară-i sucuri naturale: fresh-uri de portocale, de pere, de prune. Redu cantitatea de dulciuri rafinate din alimentația micuțului, dar și produsele de patiserie, orezul, paștele făinoase, pâinea albă. Până își reglează scaunul, poți renunța să îi dai din alimentele enumerate mai sus sau îi dai maximum o dată pe săptămână. Pâinea albă i-o poți înlocui cu pâine intermediară.
Ceaiuri care tratează constipația copiilor
Cele mai eficiente ceaiuri care tratează constipația copiilor sunt cele pe bază de crușin, fenicul, păpădie, soc, volbură și frasin. Nu îi administra micuțului tău ceaiul cu cana, ci cu ceașca. Dă-i câte o ceașcă de ceai dimineața sau seara, timp de câteva zile, până la reglarea tranzitului intestinal.
Foarte important! Nu-i administra niciun ceai înainte de a fi discutat cu medicul pediatru.
- Crușinul conține antraquinone, compuși cu un puternic efect laxativ. Totodată, această plantă crește capacitatea colonului de a se contracta spontan și reduce absorbția apei de către intestine, ceea ce înseamnă că în colon rămâne mai mult lichid. Acest lucru duce la înmuierea scaunelor.
Pentru prepararea ceaiului de crușin, ai nevoie de o lingură de coajă de crușin mărunțită, care se opărește în 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se fierbe la foc mic 30 de minute. Se strecoară fierbinte, iar ceaiul se bea călduț, fie seara la culcare, fie dimineața, pe stomacul gol.
- Feniculul relaxează mușchii digestivi, în plus, elimina toxinele din organism. Totodată, îmbunătățește digestia și apetitul, elimina flatulență, balonarea și indigestia.
Ceaiul îl prepari din 2 lingurițe de semințe de fenicul proaspete, pe care va trebui să le zdrobești în mojar. Pune semințele zdrobite într-o cană și acoperă-le cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute în cana acoperită. Strecoară apoi ceaiul și îndulcește-l cu miere.
- Păpădia elimină balonarea și constipația ocazională și acționează ca un diuretic, adăugând mai multă apă sistemului digestiv și scaunelor. Acest lucru înmoaie materiile fecale, ceea ce duce la combaterea constipației.
Infuzia se realizează din frunzele plantei, uscate natural. Se adaugă o lingură de frunze în 250 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat, într-o cană acoperită, 10 minute. Se strecoară și se bea călduț, îndulcit cu puțină miere.
- Socul conține substanțe care au proprietăți detoxifiante și laxative și care stimulează peristaltismul intestinal. Ceaiul de soc combate rapid constipația și balonarea. Pentru prepararea acestuia, adaugă o lingură de flori în 250 de apă fierbinte. Acoperă recipientul și lasă planta la infuzat timp de 5 minute. Strecoară ceaiul și îndulcește-l cu miere.
- Volbura, cunoscută și sub denumirea de „rochița rândunicii”, conține substanțe care înmoaie fecalele și stimulează peristaltismul intestinal, favorizând, astfel, eliminarea fecalelor. Peste 2 linguri de plantă măcinată toarnă 250 ml apă fiartă. Acoperă recipientul și lasă la infuzat timp de 30 minute, după care strecoară ceaiul.
- Frasinul conține taninuri, uleiuri volatile, glucozide și vitamina C. Se folosește o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se îndulcește cu miere.