Considerată mai mult o neplăcere specifică sezonului rece, în realitate răceala poate apărea chiar și vara. Dar ce să faci dacă copilul tău se îmbolnăvește?
Iată situațiile cu cel mai mare risc:
Poate fi o infecție virală
O răceală este o infecție virală care afectează nasul și gâtul. Poate fi cauzată de 200 de tipuri diferite de virusuri, care se răspândesc de la un copil la altul prin căile respiratorii. De exemplu, prin intermediul picăturilor de salivă care sunt dispersate în aer în timp ce copilul strănută. Mâinile sunt și ele un mijloc de transmitere, prin contact cu persoane care au virusul sau cu obiecte contaminate.
Factorii de risc
Multe persoane consideră răceala „inofensivă”, dar în realitate, chiar și vara este un sezon riscant în ceea ce privește răceala. Mai ales în cazul unui copil mic, care are un sistem de apărare încă imatur și este mai delicat decât adulții. Utilizarea aerului condiționat sau a unui ventilator, schimbări bruște de temperatură între încăperile cu aer condiționat și mediul exterior cu temperatură foarte ridicată, transpirația abundentă, umiditatea, sunt factori care determină debutul unei răceli.
Igiena nasului
Dacă copilul are nasul înfundat, încărcat de mucozități, el trebuie eliberat, folosind soluție salină și aspiratori speciali, de mai multe ori pe zi. Medicul pediatru poate recomanda utilizarea aerosolului cu soluție salină.
Foarte importantă este hidratarea
Copilul trebuie să bea foarte multe lichide: acestea ajută la subțierea mucusului și la menținerea corpului în condiții potrivite de hidratare (important pentru a reacționa la atacul virusului). De asemenea, este esențial să controlezi gradul de umiditate din casă. Aceasta trebuie să fie în jur de 50-55%. Dacă este necesar, poți folosi dezumidificatoare sau umidificatoare, în funcție de nevoie. Cel mai important: aerisește toate încăperile casei constant, pentru a dispersa microbii în aer.
Important! Chiar dacă este vară, o baie de aburi poate fi utilă împotriva răcelii copilului. Lasă să curgă apă fierbinte în cadă, până când în baie se formează suficient abur. Ține copilul în baia de aburi aproximativ 10-15 minute.