Celebrul psiholog rus Mihail Labkovski este apreciat de părinți pentru viziunile sale asupra parentingului, iar în cadrul unui seminar specialistul le-a povestit acestora diverse lucruri, începând cu criteriile după care să aleagă școala la care-l vor da pe cel mic, în ce fel trebuie gestionată relația cu învățatoarea și când trebuie să înceapă părintele să se detașeze de copil. Cu siguranță, aceste sfaturi vă vor fi de folos.

  • Nu vă încărcați copiii până vor merge la școală. Nu pompați în ei șah, limbi străine și alte elemente de dezvoltate intelectuală. Până la 6-7 ani, creierul copilului nu este pregătit din punct de vedere fizic pentru a acumula cantități mari de informație. Dvs veți irosi banii, iar el – copilăria.
     
  • Nu căutați, pentru copilul dvs, o școală pretențioasă. În clasele primare, pentru cel mic este important confortul psihic. Căutați o școală aflată aproape de casă, Copilul nu va pierde timpul și nu va obosi pe drum, îi va fi și mult mai ușor să șe împreietenească cu colegii care locuiesc în același cartier.
     
  • Prima învățătoare nu trebuie să fie autoritară, ci blândă. Ea trebuie să-i iubească pe cei mici și să aibă vocație. Faceți niște scurte vizite la școală și discutați cu alți părinți ( cei ai copiilor de clasa a patra) despre învățatoarele copiilor lor.
     
  • Școala este responsabilitatea copilului vostru, nu a voastră! Vă puteți lua un concediu în primele două saptămâni de școală, dar apoi trebuie să vă înțelegeți cu cel mic astfel: ”Mie nu îmi pasă de școala ta, eu te las pe tine să te descurci!”
     
  • Nu-l mai tot terorizați cu întrebări despre temele pentru acasă și nici cu cele despre note! Tema școlii trebuie să fie “tabu” pentru dvs. Dacă copilul vrea, el va deschide singur discuția, dacă nu, lăsați-l în pace!
     
  • Nu trebuie să faceți lecții cu cel mic, nu trebuie să-i faceți ghiozdanul, să-i controlați uniforma. Gândiți-vă la problemele voastre! Doar vreți să faceți din el un om mare, care să va ajute la bătrânețe! Dacă-l obișnuiți să faceți totul pentru el, visele voastre poate că nu se vor va mai îndeplini niciodată.
     
  • Desigur că-l puteți ajuta pe cel mic. Aici este foarte important cine face primul pas. EL trebuie să vă roage: ”Mama, nu înțeleg aici!” Deci nu dvs trebuie să-l terorizați, întrebându-l într-una dacă totul e în regulă! Dacă nu vă întreabă nimic, înseamnă că lucrurile sunt sub control.
     
  • Dacă profesorul nu-l are la suflet pe copilul dvs, problema trebuie rezolvată. Încercați mai întâi să stați de vorbă cu el. Dacă nu reușiți să obțineți nimic, încercați sa-l mutați pe cel mic într-o clasă paralelă sau chiar la o altă școală. Nu va lăsați copilul într-o atmosferă de stres permanent!
     
  • Pubertatea este perioada cea mai complicată din viața copilului dvs. Începe pe la 12-14 ani și ține până pe la 16-17. Este etapa transformărilor fizice și psihice complicate, apar dezechilibre hormonale, probleme psihologice, oboseala. În plus, apar primele examene. Da, e posibil să înceapă să învețe mai prost. Dacă vreți să evitați marile probleme și conflicte, lăsați-l în pace! Sarcina voastră este să supraviețuiți acestei perioade!
     
  • Nu trebuie să aveți conflicte deschise cu școala – veți pierde! Când sunteți invitați la o discuție, nu contraziceți! Ziceți DA, iar apoi faceți cum credeți de cuviință.
     
  • Talentele copilului nu trebuie dezvoltate, dacă acesta refuză. Un talent trebuie să ofere o bucurie, nu un stres. Nu trebuie să vă înverșunați, să căutați pedagogi și să sperați că totul va intra, la un moment dat, pe făgașul normal. De multe ori nu intră, și nu e nimic dramatic in asta!
     
  • Cel mai important lucru este să învățați să vă acceptați copilul așa cum este. Nu ar trebui să aveți pretenții față de el. Nu are importanță cum învață și cum se poartă, iubiți-l așa cum este. Da, la 15 ani e ceva mai dificil decât la 5! Dar un mic efort trebuie depus!