Este fascinant cât de repede se dezvoltă copilul și cum de la an la an învață tot mai multe. Află cum se dezvoltă limbajul la copil de la naștere până la vârsta de 8 ani.

La început plângea. Apoi a învățat să îți zâmbească, atunci când era mulțumit. Își sugea buzele când îi era foame, dădea energic din mânuțe și din piciorușe atunci când îi puneai muzică ritmată. Apoi te-a surprins cu câte un chiut de bucurie când îi arătai o jucărie. Gu-gu, ga-ga, bu-bu, ba-ba.

Hai, recunoaște că ai plâns la baie de emoții atunci când a spus prima dată „mama” și „tata”. Totuși, cuvântul „mama” parcă ți s-a întipărit mai mult. Și surprizele au tot urmat.

Cuvinte tot mai multe. Propoziții scurte. Apoi mai lungi. Multe întrebări. De ce-uri interminabile. Fericire maximă atunci când a spus „rrrrrr” întâmplător prin casă. Apoi a povestit lucruri din ce în ce mai multe și tot mai complexe. Până când afli că aproximativ la vârsta de 8 ani copilul tău știe în jur de 30.000 de cuvinte.

Iată principalele etape în dezvoltarea limbajului la copil:

Până la 1 an

Învață să gângurească, să spună câteva silabe, să arate spre obiectele care îl interesează, strigă după tine. Mulți specialiști îi încurajează pe părinți să le vorbească și să le citească bebelușilor ori de câte ori au ocazia.

Până la 2 ani

Curiosul mic deja poate să spună cam 50 de cuvinte, poate face propoziții scurte, alcătuite din subiect și predicat.

Până în 3 ani

Pregătește-te, deja începe să te întrebe tot felul de lucruri, iar vocabularul lui este din ce în ce mai interesant. Poate forma propoziții din 4 cuvinte (uneori și mai multe). Poate folosi corect pronumele (eu, tu, el, ea etc.).

Până în 4 ani

Se implică activ în tot felul de conversații, înțelege mai bine regulile de bază de gramatică, învață foarte ușor cuvinte noi, poate înțelege când să utilizeze singularul și când pluralul. Poate povesti situații, întâmplări, poate reda povești respectând secvențele evenimentelor.

Până în 5 ani

Are un vocabular care te surprinde din ce în ce mai mult, poate folosi mai mult de un verb într-o propoziție, pronunța clar cuvintele și uneori la această vârstă deja nu mai întâmpină probleme (este vorba despre consoane, precum z, r, l, s etc.).

Până în 6 ani

Își poate exprima părerea, este mult mai încrezător atunci când intră într-o conversație cu un adult, face din ce în ce mai puține greșeli gramaticale, înțelege noțiunea de silabe, ba chiar poate lega silabele pentru a forma un cuvânt.

Până în 7 ani

Înțelege între 20.000 și 26.000 de cuvinte și poate depista greșelile gramaticale ale celorlalți.

Până în 8 ani

Poate purta discuții complexe. La această vârstă un copil poate înțelege în jur de 30.000 de cuvinte.

Reține! Fiecare copil este diferit. Informațiile de mai sus sunt doar un ghid sumar despre principalele abilități sau achiziții ale copilului atunci când este vorba despre dezvoltarea limbajului.