Potrivit specialiștilor, majoritatea bebelușilor au nevoie de două reprize de somn în timpul zilei, cam până la vârstă de 18 luni, iar după această perioadă cei mai mulți renunță la repriza de dimineață și rămân cu somnul de prânz, în prima fază, consistent. Totuși, la un moment dat s-ar putea să descoperi că cel mic nu-și mai dorește și nu mai are nevoie să doarmă la orele amiezii. Ca să nu te ia prin surprindere această schimbare, află în continuare care sunt semnele că micuțul tău nu mai are nevoie de somnul de prânz.

  • Atunci când este “ora de somn” copilul nu pare obosit sau îi este din ce în ce mai greu să adoarmă la prânz, scrie baby-chick.com.
     
  • Dacă doarme la prânz, îi este greu să adoarmă seara, nu pare obosit sau adoarme noaptea mult prea târziu.
     
  • Poate sări peste somnul de prânz fără a fi agitat, morocănos sau mult prea obosit la primele ore ale serii.

Până la vârsta de 4 ani, cam 50 % dintre copii încă au nevoie de somnul de după-amiază, chiar dacă acesta este de durată mai scurtă. Bineînțeles că, nevoia somnului de prânz este în strânsă legătură și cu numărul orelor pe care copilul le doarmă noaptea. Dacă un copil doarme noaptea cam 11-12 ore, s-ar putea ca deja la vârstă de 3 ani și jumătate să renunțe cu ușurință la somnul de prânz.

Cert este că, până la vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor renunță la somnul de după-amiază.