Atunci când se joacă, micuții tind să adopte poziții aparent confortabile, însă unele sunt un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Una dintre ele este poziționarea piciorușelor copilului în formă de ”W”. Cei mici apelează la ea pentru că necesită mai puțin control postural şi le permite să stea concentrați mai mult timp pe o sarcină sau joc. Această poziție corporală, destul de obişnuită, poate duce însă la o serie de probleme ortopedice grave şi este dăunătoare pentru întreaga dezvoltare a corpului.

Poziția în formă de ”W” este periculoasă, în special, pentru copiii mici, ale căror corpuri sunt încă încă în dezvoltare. Aceştia nu vor putea să îşi mute uşor greutatea de pe un picior pe altul sau să îşi rotească trunchiul. Ea pune presiune asupra încheieturilor genunchilor şi gleznelor, ducând la probleme de deplasare şi de păstrare a echilibrului.

mamaplus

Această poziţie provoacă scurtarea şi subțierea musculaturii soldului şi a coapsei, din cauza cărora copiii vor capătă "piciorul de porumbel" (picioare orientate spre interior) sau vor avea dureri de spate ori în zona pelviană, la maturitate.

Deoarece în “asezat in W” nu se realizează rotația trunchiului, copilul este mai puțin stimulat de a apuca în diagonală și, în schimb, apucă obiectele din partea dreaptă cu mâna dreaptă și cele din partea stângă cu mâna stângă. Astfel, copilul nu experimenetază apucarea obiectelor în diagonală, stabilirea mânii dominante (dreapta sau stânga) este întârziată, iar abilitățillor motorii rafinate (ex. a colora, a scrie, a mânca singur, a folosi periuța de dinți etc.) sunt slab dezvoltate.

Ce putem face să corectăm poziția “așezat în W”?

În primul rând, ar trebui să-i reamintim copilului să își schimbe poziția ori de câte ori îl vedem “așezat în W”. Oferim copilului alte poziții alternative de stat: spre exemplu așezat cu picioarele încrucișate, așezat cu picioarele întinse, așezat cu picioarele pe aceeași parte, așezat pe o parte sau pe burtică cu picioare încrucișate. Aceste poziții permit rotirea trunchiului pentru a apuca obiecte în diagonală și pentru a facilita adoptarea altor poziții precum pe genunchi, în patru labe sau stând. Aceste poziții facilitează mișcările de întindere, rotire, răsucire, aplecare laterală atât de importante pentru dezvoltarea coordonării, forței/rezistenței și flexibilității trunchiului și picioarelor.