De cele mai multe ori, părinții grăbesc etapele de creștere și dezvoltare a bebelușului. De exemplu, ideea că micuțul TREBUIE învățat să stea în șezut sprijinindu-se de perne, este greșită. Acest sfat, de multe ori, vine din partea bunicilor, care odată ce au crescut mai mulți copii, consideră că sunt atotștiutori și transmit mai departe cunoștințele lor.

Însă, specialiștii sunt de altă părere. Dezvoltarea bebelușului are loc treptat, la vârsta potrivită. Copilul nu trebuie forțat să stea în șezut, pentru că astfel îi este pusă în pericol sănătatea. El are mușchii fragili, pe coloana vertebrală se pune o mare presiune, iar riscurile cu siguranță există.

Prin urmare, apare întrebarea „Când stă bebelușul în șezut?”, răspunsul căreia îl are kinoterapeutul Svetlana Seredovschi.

„Des apare această întrebare. Răspund: atunci când el va fi pe deplin pregătit - SINGUR. El trebuie să se așeze de sine stătător, dar nu că părinții l-au forțat!

Nu așezați intenționat, din propria dorință. Îndeosebi sub influența mamelor, bunicilor, piciul stă așezat între perne.

De obicei, bebelușul se așază când deja se târâie. Bebe trebuie să înceapă/sau activ să încerce să se târâie la 6 luni, atunci el încearcă să se așeze la 6-7 luni sau chiar mai târziu. Da, desigur sunt excepții, bebelușii și se târâie, și se așază mai devreme (de sine stătător!). Și asta se întâmplă cel mai des în familiile unde fac activ gimnastică.

În cazul în care așezăm bebelușul prea devreme va fi suprasolicitată coloana vertebrală, articulațiile coxofemurale. Această suprasolicitare va fi în toate regiunile coloanei:

  • Cervicală - bebelușul trebuie să mențină capul, iar din cauza greutății lui (a capului) bebe se înclină înainte/prin părți. În așa condiții se creează viitoarea poziție incorectă;
     
  • Toracală - coloana imatură, fragilă este nevoită să formeze un arc, iar de aici pornește aceeași poziție incorectă;
     
  • Lombară - apare o îndoire, deviere. În așa mod putem provoca o viitoare scolioză, deformarea articulațiilor coxofemurale.

În special e periculos pentru fetițe. Nu grăbiți bebelușii! Totul e la timpul lui!”, a precizat specialistul.