Una din procedurile des întâlnite în sezonul virozelor este inhalația, iar părinții ajung imediat la ușa medicilor pentru recomandări corespunzătoare. Unul din preparatele recomandate frecvent de specialiști este dexametazona injectabilă folosită pe post de adaos la inhalații. Pediatrul Mihai Craiu este însă de părere că această procedură este riscantă și poate aduce daune sănătății celor mici, mai ales că în practica internațională acest preparat nu este utilizat în administrarea inhalațiilor.
„Medicii străini se amuză sau se enervează, dacă sunt întrebați despre situațiile în care ar putea fi utilizată dexametazona nebulizată. Poate un părinte responsabil va înțelege de ce nu nebulizăm dexametazona de uz injectabil (scrie și pe fiolă că se administrează intramuscular sau intravenos), dacă va face un exercițiu de imaginație.
Dexametazona injectabilă introdusă în aparatul pentru inhalații este o abordare total greșită, chiar dacă oferă impresia că s-ar potrivi ideal pentru această procedură. Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit și febril, căruia îi curg mucii abundent. Deși supozitorul se potrivește perfect în oricare nară, îl băgam unde ar trebui. Așa și cu dexametazona fiole. Dexametazona este excelentă în afecțiuni cu o componentă inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizări!”, explică Mihai Craiu.
Soluții eficiente pentru inhalații la copii, recomandate de dr. Mihai Craiu
Potrivit medicului pediatru, cortizonicele de uz inhalator Flixotide nebules sau Pulmicort Respules sunt foarte eficiente atunci când sunt folosite în procedurile de inhalații.
Totodată, medicul accentuează că inhalațiile efectuată în condiții casnice reprezintă un remediu universal pentru mai multe afecțiuni ale copiilor, printre care febra, răcelile, tusea, sau pentru administrarea anticipativă a medicamentelor.
Menționăm că dexametazona prezintă multiple reacții adverse, printre care greața, tusea, diareea, iritația gâtului, indigestia și voma.