Luminița Bejan este medic pediatru și medic de familie, iar pe lista ei de pacienți se află în fiecare an, alături de copii mai mari sau mai mici, până la 100 de bebeluși. Într-un interviu dedicat activității sale, medicul s-a referit la cele mai actuale probleme cu care se confruntă în comunicarea cu tinerii părinți. Ele se referă la administrarea antibioticelor, vaccinare și nu în ultimul rând, obezitatea copiilor.

Folosirea antibioticelor în exces este o practică ce a dus peste tot în lume la dezvoltarea bacteriilor multirezistente și a creat o problemă serioasă de sănătate publică. Însă mulți medici prescriu cu ușurință antibiotice, iar părinților li se pare aceasta regula, și nu excepția.

„Din 100 din copii bolnavi, 90-95% au afecțiuni virale. Doar 5% sunt bacteriene și au nevoie de antibiotic. Să dai antibiotic unui copil că tușește sau că îi curge nasul e inadmisibil, dar știu că se practică. Antibioticul îl dai când ești sigur sau cel puțin înclini mult că e infecție bacteriană”, spune pediatrul Luminița Bejan.

Medicul le explică mereu părinților cât atent trebuie cântărită decizia de a da sau nu copilui antibiotice și că o febră care durează trei zile nu e un motiv de spaimă, câtă vreme starea copilului nu este alterată și nu există alte simptome îngrijorătoare.

Una dintre responsabilitățile ei este să îi vaccineze pe copiii pe care îi are în grijă, iar în ultimii 10 ani a început să observe reticența părinților față de vaccinuri.

Mulți își iau informațiile de pe internet și atunci îi întreabă întotdeauna dacă informația vine dintr-un articol medical sau de la cum, spune ea, „batere de câmpi”.

„Atunci ei râd. În general reușesc să îi conving, cu exemple din experiența mea de zeci de ani, nu cu invenții. Le povestesc de cazurile pe care le-am întâlnit, de sugari nevaccinați care au făcut tuse convulsivă și au ajuns în stare gravă. Este periculos să nu îți vaccinezi copilul. Am urmărit la tv un militant anti-vaccin care a spus că, înainte de vaccinare, polimielita era o simplă răceală? Cum se poate să spui așa ceva, când boala asta e cunoscută din Antichitate? Și eu, personal, am avut colegi de clasă care, în urma epidemiei de poliomielită din anii 50, au rămas cu infirmități, cu un picior mai scurt, cu o mână mai scurtă. Vaccinul a salvat milioane de vieți și a scutit milioane de oameni de sechele ale paraliziei infantile”, spune dr. Luminița Bejan. 

„Ce faci cu copilul care vede reclama cu croissantul acela care se rupe și curge ciocolata din el?”

Practica nevaccinării riscă să întoarcă omenire cu decenii în urmă și crește incidența unor boli, precum rujeola, care nu mai reprezentau de multă vreme o problemă. Însă există și amenințări noi asupra sănătății, aduse de accesul atât de ușor la produse alimentare bogate în calorii.

Dacă în trecut exista un risc real de subnutriție, acum vede din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate din cauza consumului de dulciuri concentrate și fast-food. Și este din ce în ce mai greu să îi educi pentru a rezista tentațiile când pe tv se revarsă râuri de ciocolată.

„Ce faci cu copilul care vede reclama cu croissantul acela care se rupe și curge cicolata din el? Le promovăm și apoi le spunem să nu le mănânce. Riscul de supragreutate este enorm, am văzut foarte mulți copii obezi. Îi dezbraci și le vezi pe burtică rânduri de grăsime, acelea nu au cum să provină dintr-o alimentație normală”, avertizează medicul.

Medicul pediatru Luminița Bejan profesează din anul 1973, însă cu fiecare generație de pacienți are parte de provocări care nu existau cu ani în urmă - propaganda antivaccinistă, riscurile generate la nivel global de abuzul de antibiotice, efectele negative ale excesului de junk-food.