Chiar dacă trecem printr-o perioadă specifică virozelor ușoare, părinții trebuie să fie pregătiți să-și pregătească micuții pentru sezonul virozelor acute și al gripei, care necesită o imunitate bună și un tratament corespunzător, după caz. 

Medicul pediatru Liliana Vișnevschi a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că înainte de administrarea vaccinului antigripal la copii este nevoie de a consulta medicul. Mai este necesară și analiza de sânge, pentru că astfel pot fi observate anumite schimbări, cum ar fi starea de preinfecție virală sau infecția virală în debut, care nu se manifestă. Mai poate fi și un nivel de hemoglobină scăzut, care e o contraindicație temporară pentru vaccinare.

”Evident, copilașul care urmează a fi vaccinat ar fi bine să fie absolut sănătos, pentru ca sistemul lui imun să aibă o singură problemă de rezolvat – formarea de anticorpi față de componenții vaccinului. Una dintre temerile mămicilor este administrarea vaccinului antigripal la vârsta de 2 ani, probabil pentru că micuțului spune mai activ că îl deranjează, îl doare mânuța. În același timp, este un vaccin care conține 4 componente, spre deosebire de celelalte 8 făcute la un pici de 2 sau 4 luni. Efectiv, se tolerează mai ușor.”

Foarte mulți părinți sunt îngrijorați de faptul că în unele cazuri copiii nu sunt admiși la grădiniță, chiar dacă simptomele virozei nu mai sunt atât de evidente. Medicul pediatru vine cu câteva precizări în acest sens:

”Copilul care este acut bolnav – curge nasul, strănută, face febră sau tușește, evident că trebuie să primească câteva zile de tratament acasă. După virozele banale, uneori năsucul poate să picure încă zece zile. Evident că în perioada aceasta copilul nu trebuie să stea acasă, nu mai este infecțios pentru cei din jur și poate merge la grădiniță. Să nu confundăm însă cu cazurile în care copiii au febră de dimineață, părinții le administrează ibuprofen și ulterior este inclus în colectivitate, ceea ce nu e admisibil. Chiar dacă părinții nu reușesc uneori, sistemul de valori trebuie echilibrat, pentru că sănătatea copilului este cea mai importantă într-o familie.”

Recomandările medicului pentru această perioadă:
- Aerisiți zilnic încăperea
- Consumați zilnic cel puțin 5 fructe și legume
- Respectați regimul de somn al copilului, inclusiv cel de la prânz
- Evitați locurile agglomerate
- Consumați miere – un aliment ce a fost introdus recent pe lista medicamentelor antivirale
- Plimbări în aer liber