În sezonul cald, toxiinfecțiile alimentare sunt în creștere, mai ales în rândul copiilor. În acest context, este necesară o atenție mai deosebită pentru regulile elementare de igienă și preparare a hranei pentru cei mici. Deseori, din anumite motive, părinții neglijează anumite reguli și chiar își permit să facă economii, înlocuind anumite alimente indispensabile pentru dezvoltarea copiilor. Vezi în continuare opinia medicului pediatru de categorie superioară Irina Cobzari referitor la acest subiect delicat și chiar dureros.

”După ani întregi în care am analizat situația, principalul motiv ar fi nivelul scăzut de cultură generală a populației. Dacă înainte aproximativ 50% dintre mamele tinere aveau studii superioare, în prezent jumătate dintre femeile care nasc nici nu au absolvit liceul. Nu aș vrea să fiu categorică, dar multe dintre mămicile din ziua de azi nici nu știu că suzeta trebuie clătită, biberonul trebuie spălat cu apă fierbinte, mâncarea pentru copil trebuie preparată în mod separat. Aceasta se explică prin faptul că mamele sunt, de fapt, leneșe.”, susține medicul Irina Cobzari într-un interviu pentru kp.md.

Totodată, un alt motiv al situației create ține de ”economiile” nejustificate pe care le fac unii părinți atunci când își hrănesc copiii. Potrivit pediatrului, unele mame înlocuiesc laptele praf pentru bebeluși (care este costisitor) cu chefirul sau laptele de vacă din comerț – alimente care nu sunt indicate copiilor sub vârsta de un an. Aceste decizii absolut nejustificate duc la intoxicații alimentare și dereglarea microflorei intestinale a micuților.

”Voma și diareea nu sunt întotdeauna asociate cu intoxicațiile alimentare sau infecțiile, ci pot fi cauzate de supraalimentarea copilului sau lipsa unei alimentații adecvate, iar asta este deja un ”rezultat” al culturii generale a mamelor. Sau, mai au unele mame un alt obicei – cel de a linge suzeta înainte de a o pune în gurița copilului, în loc să o sterilizeze în apă fiartă. Totodată, apa pe care o consumă copilul trebuie fiartă, chiar dacă este îmbuteliată…”, mai afirmă specialista în pediatrie.