Atunci când le curge năsucul la cei mici, decongestionantele nazale sunt adesea folosite pentru ameliorarea simptomelor, însă medicii ne avertizează cu privire la folosirea acestora la copii întrucât nu numai că sunt ineficiente, însă vin la pachet și cu o serie de riscuri pentru sănătatea celor mici.
Folosirea decongestionantelor nu rezolvă problema congestiei nazale, ci ameliorează pe termen scurt simptomele acesteia. Mai mult decât atât, administrate copiilor, aceste decongestionante pot avea o serie de reacții adverse nedorite,
La copiii mici, decongestionantele nazale pot avea efecte secundare precum:
- Amețeli
- Dureri de burtă
- Dureri de cap
- Insomnii
- Tahicardie și convulsii (la copiii mai mici de 2 ani)
Specialiștii susțin că nu e indicat să administrăm decongestionante nazale copiilor mai mici de 12 ani fără recomandarea explicită a medicului pediatru. Chiar și într-o asemenea situație, cercetătorii sunt sceptici cu privire la eficacitatea acestor medicamente.
Congestia nazală – mecanism de apărare
Atunci când contractează un virus și răcește, organismul copilului începe să lupte cu virusul în zona în care acesta a pătruns în corp – în nas și la nivelul căilor respiratorii superioare. Răspunsul inflamator declanșat de organism în scopul protejării sale, determină mucoasa nazală să producă mucus, astfel încât să blocheze virusul și să îl elimine. Așadar, congestia nazală poate fi considerat un mecanism de apărare folosit de organism în lupta cu viroza. Drept urmare, trebuie să dăm voie organismului să își rezolve problema pe cont propriu, chiar dacă apar și simptome neplăcute precum nasul înfundat.
Un alt dezavantaj al folosirii deconcestionantelor nazale sub formă de spray sau picături constă în riscul ridicat de a dezvolta dependență.
Metode naturale de desfundare a nasului copilului
Dacă te preocupă confortul copilului tău, poți folosi o serie de remedii naturale pentru desfundarea nasului acestuia. În acest fel, vei ameliora suferința celui mic pe timpul răcelii, fără să îl expui vreunui risc.
- Soluție salină. Prepară o soluție salină prin dizolvarea unei cantități reduse de sare în apă. Folosește apoi câte 2-3 picături de soluție salină în fiecare nară a copilului. Vei observa că nasul celui mic va fi desfundat rapid. Mai mult decât atât, soluția salină are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că va curăța cavitatea nazală de virusuri și bacterii.
- Inhalațiile. Dacă cel mic se plânge că nu poate respira cum trebuie, pregătește-i cada pentru o baie pe cinste. Umple cada cu apă caldă, dar lasă ușa de la baie închisă, astfel încât să se adune aburi în baie. În timp ce îl îmbăiezi, aburii îi vor desfuda celui mic nasul, dar totodată îi vor și hidrata căile respiratorii.
- Folosește un umidificator în cameră. Mai ales pe timpul iernii, atunci când aerul din casă este foarte uscat, e indicat să folosești un umidificator, pentru a regla nivelul de umiditate din aer.
- Așază-i perna mai sus. În timpul somnului, capul copilului ar trebui să fie mai sus poziționat decât picioarele sale. În acest fel, mucusul din sinusuri este eliminat mai ușor și scade riscul de infecții. Această metodă este recomandată numai pentru copiii mai mari de 2 ani, în niciun caz pentru bebeluși.
- Oferă-i multe lichide celui mic. Hidratarea este foarte importantă atât pentru combaterea congestiei nazale, cât și pentru vindecarea răcelii care stă la baza nasului înfundat. Oferă-i copilului ceaiuri, supe și sucuri naturale, astfel încât să te asiguri că este hidratat așa cum trebuie.
Răceala copilului și simptomele acesteia trebuie să fie tratate conform recomandărilor medicului. Pentru a nu îi pune sănătatea celui mic în pericol, părintele va urma îndeaproape indicațiile oferite de cadrele medicale. În medie, un copil poate răci de 6-8 ori pe an, iar o răceală persistă până la 7 zile.