

Atunci când le curge năsucul la cei mici, decongestionantele nazale sunt adesea folosite pentru ameliorarea simptomelor, însă medicii ne avertizează cu privire la folosirea acestora la copii întrucât nu numai că sunt ineficiente, însă vin la pachet și cu o serie de riscuri pentru sănătatea celor mici.
Folosirea decongestionantelor nu rezolvă problema congestiei nazale, ci ameliorează pe termen scurt simptomele acesteia. Mai mult decât atât, administrate copiilor, aceste decongestionante pot avea o serie de reacții adverse nedorite,
Specialiștii susțin că nu e indicat să administrăm decongestionante nazale copiilor mai mici de 12 ani fără recomandarea explicită a medicului pediatru. Chiar și într-o asemenea situație, cercetătorii sunt sceptici cu privire la eficacitatea acestor medicamente.
Atunci când contractează un virus și răcește, organismul copilului începe să lupte cu virusul în zona în care acesta a pătruns în corp – în nas și la nivelul căilor respiratorii superioare. Răspunsul inflamator declanșat de organism în scopul protejării sale, determină mucoasa nazală să producă mucus, astfel încât să blocheze virusul și să îl elimine. Așadar, congestia nazală poate fi considerat un mecanism de apărare folosit de organism în lupta cu viroza. Drept urmare, trebuie să dăm voie organismului să își rezolve problema pe cont propriu, chiar dacă apar și simptome neplăcute precum nasul înfundat.
Un alt dezavantaj al folosirii deconcestionantelor nazale sub formă de spray sau picături constă în riscul ridicat de a dezvolta dependență.
Dacă te preocupă confortul copilului tău, poți folosi o serie de remedii naturale pentru desfundarea nasului acestuia. În acest fel, vei ameliora suferința celui mic pe timpul răcelii, fără să îl expui vreunui risc.
Răceala copilului și simptomele acesteia trebuie să fie tratate conform recomandărilor medicului. Pentru a nu îi pune sănătatea celui mic în pericol, părintele va urma îndeaproape indicațiile oferite de cadrele medicale. În medie, un copil poate răci de 6-8 ori pe an, iar o răceală persistă până la 7 zile.