

Uneori din ignoranță și alteori în grabă. De multe ori improvizăm… Sunt multe motive pentru care acționăm greșit în educația copiilor. Potrivit specialiștilor, cunoașterea de sine și reflecția asupra stilului educațional pe care doriți să-l folosiți vă vor ajuta să evitați unele greșeli tipice părinților, care formează adulți egoiști.
O educație prea autoritară presupune control în exces, rigiditate, puține semne de afecțiune și pedeapsa ca măsură recurentă. Pe termen scurt, avem copii ascultători. De fapt, ei sunt supuși și caută să evite conflictele. Iau decizii bazate pe frica de autoritate și nu pentru că ar înțelege beneficiile acelui comportament. În viitor, pot naturaliza abuzurile și ordinele. Rebeliunea poate fi o altă consecință. Autoritarismul împiedică contactul cu emoțiile, ascultarea și înțelegerea celuilalt. Prin urmare, în viitor, copiii pot deveni inflexibili și ghidați doar de respectarea normelor.
Supraprotecția este o altă greșeală parentală frecventă. În viitor, copiii nu vor putea să se apere și să facă față dificultăților, pentru că altcineva a făcut mereu asta în locul lor. Respectul lor de sine este afectat și există o toleranță scăzută la frustrare.
Uneori o facem pentru că nu vrem să mai auzim crize de furie. Alteori, pentru că ne este mai simplu să spunem „da” decât să încercăm să ne opunem. Oricare ar fi motivul, de multe ori acceptăm un comportament neadecvat care se repetă și care este greu de eradicat. Prin urmare, în viitor, tinerii vor avea o toleranță scăzută la frustrare.
Poate fi un pic enervant să citiți asta, dar așa este. Primii ani de viață ne cer să acordăm multă atenție copiilor, fiind o perioadă sensibilă, de mare dependență. Dar, încetul cu încetul, este necesar să-i eliberăm, permițându-le să cadă și să greșească, să ia decizii, să înțeleagă că și ceilalți oameni au dorințele și nevoile lor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, tinerii devin pretențioși și incapabili să înțeleagă că nu sunt centrul universului.