Animalele de companie și alergiile copiilor. În jurul acestui subiect sunt o mulțime de mituri, însă părinții ar trebui să se informeze bine cu privire la avantajele și dezavantajele adoptării unui animăluț. Unii părinți sunt de părerea că animalele nu au ce căuta în aceeași locuință cu copiii mici, pentru că odată cu inhalarea părului s-ar putea produce anumite procese periculoase pentru organismul micuțului. Specialiștii au încercat să explice mai detaliat acest proces și de ce ar trebui să scăpăm de această frică.
Potrivit medicilor otorinolaringologi, părul animalelor de companie nu are cum să ajungă în plămânii copilului, așa cum se speculează de cele mai multe ori. Explicația este cât se poate de simplă – căile respiratorii ale micuților sunt foarte înguste și au mai multe mijloace de protecție, astfel încât părul nu are nicio șansă să ajungă tocmai în plămâni.
O altă preconcepție greșită este că părul animalelor ar fi un alergen puternic și periculos pentru cei mici. Oamenii de știință susțin contrariul, întrucât nu părul declanșează acea reacție alergică, ci alți factori, cum ar fi: saliva, mătreața și puricii în cazul unor animale care nu au trecut prin procesul de deparazitare. Așadar, înainte de a tunde animalul de companie, ar fi bine să vizitezi un medic veterinar.
Mai există voci care spun că odată înghițit, părul ar putea ajunge și mai departe, adică la organele interne. Acest lucru nu este posibil, întrucât tubul digestiv este închis, iar părul ar urma același traseu ca alimentele pe care le consumă copilul.
Ce spun cercetările despre copiii care cresc în aceeași casă cu animalele de companie?
În primul rând, sistemul imunitar al acestor copii este mult mai puternic și mai rezistent, iar incidența alergiilor (spre surprinderea scepticilor) este scăzută considerabil. Având alături un animal de companie, copilul își dezvoltă funcția motorie, cognitivă și emoțională.