Orice părinte știe că cei mici sunt plini de energie. Primul studiu amplu al consumului de energie pe toată durata vieții umane a cuantificat rata lor de energie: sugarii cu vârste cuprinse între 9 și 15 luni consumă cu 50% mai multă energie într-o zi decât adulții, valoare ajustată în funcție de mărimea corpului.  Copiii mici consumă energie chiar mai repede decât femeile însărcinate și băieții adolescenți, cel mai probabil pentru a-și alimenta creierul și organele solicitante din punct de vedere energetic.

Studiul, publicat în revista Science, a descoperit patru faze pe care le are metabolismul de-a lungul vieții:

  • de la naștere până la vârsta de un an, când metabolismul trece de la același cu al mamei la unul cu 50% mai crescut decât cel al adulților;
     
  • o încetinire ușoară până la vârsta de 20 de ani, fără perioade de vârf în timpul tuturor schimbărilor din timpul pubertății;
     
  • nicio modificare între 20 și 60 de ani;
     
  • un declin permanent, cu scăderi anuale care, după vârsta de 90 de ani, reduc metabolismul cu 26% față de jumătatea vieții

Copiii ard energie mult mai repede decât adulții

„Cei mici nu ard energie ca adulții mici”, spune biologul evoluționist al Universității Duke Herman Pontzer, care a condus noua analiză a datelor din întreaga lume. „Ard energie foarte repede... ca o altă specie”, concluzionează el.

Copiii mici ard energie rapid, iar metabolismele lor intense îi fac deosebit de vulnerabili la creșterea obstructivă și la boli dacă nu primesc caloriile de care au nevoie. Celulele lor pot metaboliza medicamentele mai repede decât celulele adulților, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie de doze mai dese.

Pe de altă parte, adulții mai în vârstă de 60 de ani încep să consume mai puțină energie zilnic decât persoanele mai tinere și pot necesita mai puțină mâncare sau doze mai mici de medicamente. Acest lucru este valabil mai ales după vârsta de 90 de ani, când consumă cu 26% mai puțină energie decât persoanele de vârstă mijlocie.

Pentru determinarea ratei metabolice se folosește metoda apei dublu etichetate

Oamenii de știință știu surprinzător de puține despre câtă energie consumăm pe parcursul vieții noastre. Acest lucru se datorează faptului că astfel de date necesită așa-numitele studii cu apă dublu etichetate, teste scumpe în care oamenii beau apă „grea” cu versiuni variabile de hidrogen și oxigen care pot fi monitorizate chimic. 

Cercetătorii măsoară cantitatea acestor „izotopi” excretați în urină, sânge sau salivă timp de 24 de ore, timp de 1 săptămână sau mai mult, pentru a calcula cantitatea de energie pe care o consumă în medie indivizii într-o zi.

Când oamenii de știință au trasat ratele metabolice pe toată durata vieții, au descoperit că sugarii se nasc cu aceleași rate metabolice ca și mamele lor, atunci când sunt ajustate pentru dimensiunea corpului lor, care este mai mică. Dar între 9 și 15 luni, își dezvoltă celulele pentru a arde energie mai repede, relatează echipa în revista Science.

Ratele metabolice ale copiilor rămân ridicate până la vârsta de 5 ani, dar rata începe încet să alunece până la platouri în jurul vârstei de 20 de ani. Interesant este faptul că ratele adulților sunt stabile până la vârsta de 60 de ani, când încep să scadă. După vârsta de 90 de ani, oamenii consumă cu aproximativ 26% mai puțină energie zilnic, spune Pontzer.

Studiul a constatat, de asemenea, că femeile însărcinate nu au rate metabolice mai mari decât alți adulți; consumul lor de energie și consumul de calorii crește cu dimensiunea corpului.