Sclipiciul pare un material inofensiv pentru copii, deoarece este folosit în multe activități de cei mici și le place pentru că strălucește mult și are culori foarte atrăgătoare. Dar părinții trebuie să fie mult mai atenți decât își pot imagina. Pe cât este de strălucitor, pe atât este de periculos.

mamaplus

Este normal să ai încredere că materialele sau jucăriile pe care le folosesc cei mici nu sunt toxice sau periculoase, dar părinții trebuie să fie precauți pentru a evita problemele. Sclipiciul, de exemplu, poate provoca probleme grave de sănătate.

Sclipiciul este o pudră fină care atrage atenția și este folosit pentru decorațiuni, meșteșuguri și chiar la jucării. Dacă l-ai folosit vreodată, ai văzut că se curăță destul de greu, deoarece rămâne lipit pe orice tip de suprafață. Doar puțin sclipici inhalat poate cauza grave probleme respiratorii și digestive.

La nivel respirator, problemele apar atunci când sclipiciul ajunge în corp prin nări, prin inhalare sau de pe degete. Trece prin tractul respirator superior și poate ajunge la plămâni, provocând o reacție inflamatorie severă numită pneumonită chimică. Se poate produce hipoxie progresivă severă (aport insuficient de oxigen în organism) care duce la insuficiență respiratorie și posibil moarte, dacă nu se solicită ajutor imediat.

De asemenea, poate provoca probleme la ochi, cum ar fi iritația sau conjunctivita. Dacă un copil bagă în gură sclipici, poate provoca dureri de burtă, vărsături și diaree. Uneori poate provoca și iritații ale pielii, în special micuților care au dermatită atopică.

Trebuie să știți că sclipiciul este foarte toxic, deoarece conține plumb, cupru și alte substanțe toxice. Și este și un material foarte poluant. În unele țări precum Argentina sau Regatul Unit, a fost interzisă comercializarea lui.

Sclipiciul nu ar trebui să fie niciodată la îndemâna copiilor. Iar dacă au nevoie să-l folosească, ar trebui să utilizeze mănuși și măști.

Sursa