Prof. dr. neurochirurg Vlad Ciurea le-a atras atenția părinților în ceea ce privește obiceiul nesănătos de a lăsa copilul pe tabletă – fie că o fac în timpul orelor de joacă, înainte de somn sau chiar în timpul mesei. Acest obicei este absolut nepotrivit pentru creșterea și dezvoltarea copilului, iar părinții ar trebui să țină cont de câteva reguli și recomandări esențiale.

"Lăsați-i să bată mingea. Nu țineți copiii pe tablete! Îl zăpăceşti să îl ții toată ziua pe tabletă. Se zăpăceşte creierul, se intoxică. Mă uit la copiii care stau la masă cu tableta în față... Vă dați seama ce intoxicare este pentru creier? Creierul trebuie modelat, iar modelarea trebuie să o facem noi", a spus prof.dr.Vlad Ciurea.

Exercițiul care stimulează creierul și memoria

"Am peste 23.000 de operații neurochirurgicale. Îmi continui activitatea şi sunt foarte atent la fiecare caz. Cel mai interesant lucru la creier este memoria. Am să spun un fenomen care m-a impresionat în primii ani. Era un om frumos, deştept, elegant, care desena, picta. A fost operat, iar după operație nu a recunoscut niciun desen. Nimic, nicio pictură. Unde e adevărul? Sunt elemente de memorie. Discuți cu cineva şi brusc îți aminteşti de ceva ce ai făcut acum 20-30 de ani. De ce îți apare în fața ta, în ochii tăi, în gândul tău acea idee? Cine ți-a adus-o în față? Memoria este fantastică. Trebuie să facem totul să ne menținem o memorie bună”, a mai spus Vlad Ciurea.

Ce să faci dacă ai probleme cu memoria

Specialistul recomandă un exercițiu foarte simplu pentru stimularea memoriei: cititul și scrisul. Atât adulții cât și copiii pot practica această metodă. Seara, înainte de culcare, notează câteva gânduri într-un jurnal. A doua zi îți vei aminti chiar și ceea ce credeai că demult ai uitat. La copii se stimulează astfel dezvoltarea memoriei.

”Cei care se îngrijorează că uită nu trebuie să se îngrijoreze. Pentru că în clipa aceasta nu găseşte cuvântul potrivit, dar sunt cuvinte colaterale care ne pot ajuta. Noi intrăm în panică, nu am ştiut asta. Din aproape în aproape trebuie să afli. Memoria gestului ajută. Să nu intrăm în panică pentru că nu ajută la nimic. Aici este un defect mare pentru că oamenii pun presiune pe ei înşişi şi mai vine şi partenerul de viață care pune presiune”, a mai spus Vlad Ciurea.

Aerul curat, schimbările de peisaj, plimbările, discuțiile agreabile sunt câteva dintre lucrurile pe care creierul uman le iubește și care îi fac și bine.