O migrenă nu este o durere de cap obișnuită, ci este o boală neurologică complexă. Migrena poate aparea la orice vârstă, inclusiv la bebeluși. Această durere de cap intensă, care pare că zvâcnește, apare adesea cu alte simptome, cum ar fi greață, amețeli și sensibilitate la lumină. Migrena la copii poate dura de la câteva ore la câteva zile, ceea ce face imposibilă activitatea normală. Această problemă nu vizează doar adulții. Și copiii ar putea suferi, fără ca părinți să-și dea seama.

Ce se află în spatele migrenelor pediatrice?

Migrenele încep adesea în copilărie. Jumătate dintre adulții cu migrene au experimentat primul lor atac înainte de vârsta de 12 ani, potrivit Migraine Research Foundation (MRF). Aproximativ 10% dintre copiii de vârstă școlară au migrene. Până la vârsta de 15-19 ani, 28% dintre adolescenți suferă de migrene.

Factori de risc pentru migrene la copii

Oamenii de știință nu știu încă ce cauzează migrena. Genetica și factorii de mediu pot fi însă parțial de vină. Potrivit MRF, copilul are 50% șanse să moștenească boala dacă un părinte are migrene și 75% șanse să moștenească boala dacă ambii părinți au boala.

Semne și simptome

Migrena la copii este mai dificil de diagnosticat și tratat. Adulții își pot da seama că se confruntă cu ceva diferit de durerea de cap. Însă, copilul poate fi prea mic sau poate avea dificultăți în a explica ce simte. Simptomele migrenei includ: durere moderată până la severă pe o parte a capului copilului (unii pot avea durere pe ambele părți), greaţă, vărsături, ameţeală, sensibilitate la lumină, sunete, atingere sau miros, durere în spatele ochilor etc.

Alte semne de urmărit la copii includ, de asemenea: iritabilitate, starea de spirit sau schimbările de comportament, depresie, oboseală, tulburări de somn, dificultate de concentrare.

Copiii pot experimenta, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub numele de anxietate anticipativă – anxietate cauzată de teama că poate apărea o migrenă.

Metode de tratament existente

Se încearcă în primul rând prevenția migrenei, prin evitarea factorilor declanșatori: somnul insuficient, efortul fizic intens, anumite alimente (ciocolata, brânzeturi maturate, roșii, ceapa), privitul în soare sau monitor. Pentru a putea fi mai ușor identificați acești factori, se recomandă copilului/ sau părintelui, în funcție de vârsta celui mic, să țină un calendar al durerii în care să își noteze data, durata, intensitatea durerii și câteva detalii despre ce a făcut în ziua respectivă.

Tratamentul medicamentos poate fi recomandat atât în prevenție, cât și în acut (atunci când doare capul) și este similar cu cel din cazul adulților, doar că este adaptat în funcție de vârstă și kilogramele micului pacient. Studiile clinice cu privire la eficiența și siguranța în cazul copiilor sunt mai limitate însă față de cele efectuate pe adulți. În prevenție sunt eficiente beta-blocantele (propranolol), antidepresive (amitriptilina) și antiepileptice (topiramat). În acut, de primă intenție sunt antialgicele uzuale: aspirina, paracetamol, AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sau combinații medicamentoase (de exemplu aspirina+paracetamol+cafeina) care sunt mai eficiente decât medicamentele luate separat, dar care administrate timp îndelungat pot produce cefalee de abuz medicamentos.

În cazul migrenelor la copii, automedicația nu este o soluție rațională și dacă observați simptomele descries mai sus în cazul copilului Dvs, programați-vă cât de curând posibil pentru o vizită la medicul neurolog.