Mulți dintre părinții moldoveni refuză vaccinarea copiilor. Aceștia au o viziune sceptică asupra imunizării, argumentând că vaccinarea este o metodă folosită pentru a reduce numărul populației sau nu este altceva decât o afacere profitabilă pentru cineva. Medicul pediatru Igor Pletosu a făcut unele concretizări cu privire la aceste zvonuri, pe care le califică drept mituri.

Potrivit spuselor sale, vaccinarea este o una dintre cele mai eficiente metode din istoria medicinii pentru a preveni infecțiile care au un potențial de răspândire și de evoluție sub formă de epidemie.

„Vaccinul protejează copilul de infecții sau chiar dacă se infectează, nu va face complicații. Este o metodă de a preveni acele maladii care pot avea complicații destul de serioase, ce pot duce chiar la deces”, a menționat medicul pediatru.

Igor Pletosu susține că unii părinți refuză să-și vaccineze copiii din motiv că citesc informații eronate din diverse articole scrise de așa numiții „specialiști”. Medicul spune că aceste mențiuni nu-și au argumentarea științifică, pentru că în revistele de specialitate fiecare întrebare care este pusă la nivel public este cercetată și este demonstrată statistic - corelativitatea dintre vaccinare și efectele asupra sănătății.

„Toți compușii pe care le conține vaccinul sunt studiați. Vaccinul nu conține doze toxice. Mai mult, la fiecare doi-trei ani vaccinurile se modernizează. Sunt înregistrate tot mai puține reacții adverse. Probabil frica părinților apare din necunoștință de cauză”, a subliniat el.

Medicul pediatru s-a referit și la calitatea vaccinurilor din Moldova, afirmând că acestea corespund tuturor standardelor de transparență și rigoare, indiferent de faptul unde aleg părinții să-și vaccineze copiii – în clinici de stat sau cele private.

De asemenea, Igor Pletosu a menționat că după efectuarea vaccinului, disconfortul și durerea locală sunt reacții normale ale organismului, care nu ar trebui să-i alarmeze pe părinți.

Totuși, „acestea nu trebuie să dureze mai mult de patru zile”, susține el.