Dacă ai un copilaș mai mare de 8 luni, cu siguranță că ai început să îl hrănești deja și cu alte alimente, nu doar cu laptele matern. Prima provocare care îți va părea o ”misiune imposibilă” este să-l faci pe copil să stea cuminte la masă, pentru că e destul de greu să-l ții în brațe în timp ce-i dai să mănânce. Și pentru că nu-l poți obliga să stea prea mult la masă, liniștit, fără a se foi sau da jos din scaun, e bine să afli că există câteva trucuri descoperite de psihologii parentali care pot ajuta un copil să se liniștească.

Prima lecție: Un scaun colorat și accesorizat îl va potoli

Un copil flămând se va concentra asupra farfuriei din fața lui și va fi motivat să mănânce, dar asta e valabil doar până în momentul în care îi trece foamea. Pentru un succes garantat, ai grijă să-l așezi la masă într-un scaun special echipat și ai grijă la gustările oferite între mese și la cantitatea de lichide pe care o consumă copilul, pentru că acestea îl vor face mai agitat.

A doua lecție: Repetiția e cheia succesului, iar tu, modelul

Psihologii recomandă ca orele de masă să fie zilnic în același interval, cu mici excepții, iar copilul nu trebuie să petreacă mai mult de 30 minute în fața farfuriei, dacă deja dă semne de agitație. Așa se va obișnui cu ideea că la ora X trebuie să stea la masă. În plus, tu ești un model pentru copilul tău: te urmărește și-ți copiază cele mai mici gesturi, așa că mănâncă tu însuți la masă și nu pe fugă. Ideal ar fi să mănânci și tu ceva asemănător sau identic cu produsele pe care i le dai copilului, ca să înțeleagă mai bine mesajul. În plus, dacă lui îi dai morcovi cu biscuiți și tu savurezi cartofi prăjiți, e posibil ca și copilul să tindă la produsele tale și să țipe dacă nu primește ceea ce vede.

A treia lecție: Masa se servește întotdeauna în familie

Este important să mâncați împreună, ca familie, pentru a-i insufla copilului plăcerea de a mânca și de a petrece timp împreună la masă, fiind și un bun moment de a-i exemplifica practic comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când stă la masă. Chiar dacă la început nu va înțelege mare lucru din ceea ce vede, atmosfera o să-l binedispună. În plus, masa trebuie să fie un moment de relaxare, așa că nu te mai preocupa de degețelele care umblă prin mâncare sau de firimiturile de pe jos. Copilul va crește și odată cu asta vor dispărea și ele. Concentrează-te asupra obiceiurilor pozitive în loc să le scoți mereu în evidență pe cele negative.