Despre dințișorii de lapte la copii se vorbește mult în grupurile de mămici de pe rețelele sociale. Contrar tuturor credințelor din popor și a preconcepțiilor, dinții de lapte necesită aceeași atenție și grijă ca în cazul dinților permanenți. Problemele de mai târziu pot fi evitate dacă punem mai mult preț pe prevenție. Dr. Andreea Ion, medic pedodont a enumerat miturile cel mai des întâlnite legate de dinții temporari, dar și despre importanța vizitelor la dentist – la ce vârstă trebuie începute și care este rolul lor.

Prezența dinților de lapte în gură, de la erupție până la momentul exfolierii (căderii fiziologice), este importantă pentru alimentație, vorbire, dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilare, estetică, integrare, acceptare.

Există câteva mituri referitoare la dinții copiilor:

Dinții de lapte nu dor

FALS: Ei bine, ei dor. Dor chiar foarte tare, iar complicațiile cariilor pe dinții de lapte pot duce la infecții locale, la afectarea mugurilor dinților permanenți (care se dezvoltă în vecinătatea rădăcinilor dinților de lapte).

Dinții de lapte nu au rădăcini. 

Parțial adevărat: Atunci când dintele de lapte cade la momentul potrivit, rădăcinile lui sunt deja topite (resorbite) datorită dintelui definitiv care vine din os către exterior. Însă, la momentul în care erupe, dintele de lapte are rădăcini bine reprezentate, care, atunci când apar infecții, trebuie tratate și curățate pentru a nu apărea complicații ale tratamentelor.

Odată ce este necesar tratamentul, care presupune devitalizarea (scoaterea nervului) dintelui de lapte, va fi afectat, în mod automat, și nervul dintelui definitiv.

FALS! Dinții de lapte au structură independentă de cea a dintelui succesor. Ei au propria coroană, propria rădăcină și propriul nerv. În concluzie, un asemenea tratament nu afectează dintele definitiv, ba chiar îl ajută prevenind sau tratând infecția din vecinătatea mugurelui.

Prima vizită la dentist ar trebui să fie atunci când copilul acuză dureri sau atunci când vedem carii prezente

FALS! Prima vizită la dentist ar trebui făcută în jurul vârstei de un an. La acest moment, copilașul are câțiva dinți de lapte erupți și stomatologul îi va consilia pe părinti cum să îi îngrijească astfel încât să prevenim apariția cariilor și implicit a durerilor.

Nu merită să investim în plombe, pentru că oricum dinții de lapte se schimbă

FALS! Curățarea și izolarea cavităților ne ajută să tratăm și în același timp să prevenim extinderea leziunilor carioase în suprafață și în profunzime la dintele afectat, dar și pe ceilalți dinți (fie ei de lapte sau definitivi).

În concluzie, recomand copiilor cu dinți sănătoși controale la 6 luni, iar celor care au avut probleme, deci cu risc mai mare, o dată la 3 luni.