În prezent fiecare al treilea elev este diagnosticat cu deformări şi incurbări ale coloanei vertebrale. Cel mai mare risc de dezvoltare al acestei maladii se întâlnește la copii cu vârsta între 10- și 14 ani.

Luptăm împotriva scoliozei la copiii?

Scheletul la această vârstă încă nu este format integral, iar sarcinile la care sunt supuși copii sunt suficient de mari: șezutul în bancă, temele pentru acasă voluminoase, jocurile la computer și rețelele de socializare... Și în toate aceste cazuri, de regulă copilul nu atrage atenție la postură.

Potrivit medicilor scolioza este depistată:

* la copii cu vârstă între 7 și 9 ani – cca 30%

* la copii cu vârstă între 10-14 ani – cca 40%

* la adolescenți cu vârstă între 15 și 17 ani – în mediu 33%.

Verifică spatele copilului

Vă faceți griji pentru postura copilului? Există un test foarte simplu de depistare a scoliozei la copiii.Culcați copilul pe burtă. Dacă coloana vertebrală ia o poziție dreaptă corectă, atunci toate deformările țin de postura incorectă. În cazul în care copilul se învârte într-o parte și în alta, iar coloana vertebrală rămâne deformată, trebuie să apelați imediat la un specialist. Cel mai probabil, medicul va diagnostica copilul cu scolioză. El va stabili stadiul maladiei și va prescrie un tratament corespunzător.

Luptăm împotriva scoliozei la copiii?

Cum tratăm scolioza?

Sarcina principală în tratarea scoliozei – este diminuarea efortului asupra coloanei vertebrale, fortificând totodată mușchii spatelui și a întregului corp, care în rezultat, odată cu creșterea copilului va îndrepta deformările coloanei.

Mișcare și sport!

Medicii susțin, că înotul este o profilaxie perfectă a scoliozei. În special este util stilul bras. În cazul unei scolioze evidente nu se recomandă situl Fluture sau Crawl. Pot fi folosite doar unele elemente al acestor stiluri de înot.

Dacă copilul dvs. suferă de scolioză, alegeți genuri de sport ”simetrice” (cele, unde efortul este distribuit uniform între partea stângă și cea dreaptă a corpului). Iar badmintonul și tenisul, la fel ca și gimnastica sportivă (din cauza efortului mare asupra coloanei vertebrale) nu se recomandă în cazul bolilor de spate.

Luptăm împotriva scoliozei la copiii?